Pierś z kurczaka w parmezanowej panierce

Pieczona pierś w serowej panierce

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 350g
  • masło – 0,5 łyżki
  • oliwa – łyżka
  • bułka tarta – 1/3 szklanki
  • parmezan (lub ser dojrzewający) – 2 łyżki
  • sól, pieprz 

 

 

Piersi z kurczaka przekroić na cieńsze plastry, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem.

Mięso wysmarować masłem (roztopionym) wymieszanym z oliwą.

 

Na talerzu obok wymieszać starty ser i bułkę tartą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mięso obtoczyć w serze i bułce.

Blachę posmarować oliwą i ułożyć na niej mięso.

Piec 17 minut w 220 stopniach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Pamiętałam, że pieczony indyk w serowej panierce z Kwestii Smaku wyszedł mi kiedyś wspaniały. Tu niestety piekarnik spalił brzegi mięsa, w konsekwencji było suche. Zjadliwe, ale nie rewelacyjne. Pewnie to moja wina, bo w temp 220 stopni nigdy wcześniej nie piekłam piersi i nie wiedziałam jak piekarnik zadziała (może powinnam krócej piec i nadzorować cały proces).

 

Zjedliśmy z warzywami z patelni i z upieczonymi batatem z czerwoną cebulą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus