Składniki
- piersi z kurczaka – 4 pojedyncze
- feta – kilka plastrów
- szpinak – 2-3 garści
- suszone pomidory – 8
- sól, pieprz – szczypta
- masło – łyżka
sałatka z patelni
- masło – łyżka
- por – biała część
- seler naciowy – 2 łodygi
- papryka czerwona – 1
- pomidor – 1
- pesto – 2 łyżki
- groszek – garść
Szpinak sparzyć wrzątkiem.
W piersiach z kurczaka zrobić szeroką kieszonkę.
W powstałą kieszeń włożyć 2 łyżki szpinaku, 2 pomidory suszone i plaster fety.
Kurczaka posypać solą i pieprzem.
Na łyżce masła delikatnie podsmażyć mięso z każdej strony. Ułożyć piersi w naczyniu żaroodpornym/na blaszce, piec 10 minut w 180 stopniach C .
Po tym czasie otoczyć mięso folią aluminiową i zostawić je na kilka minut (to ten sposób z Kwestii Smaku).
Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać pokrojone:
- por – biała część
- seler naciowy – 2 łodygi
- papryka czerwona – 1
- pomidor – 1
Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszać.
Dodać
- pesto – 2 łyżki, wsypać:
- groszek – garść.
Trzymać na ogniu przez 2-3 minuty.
I podawać.
I jak?
Soczysty kurczak, dobry farsz i smaczna sałatka z patelni. Robiłam ze składników, które były pod ręką, kręcąc snapy i nie zastanawiając się nad kolejnością. Wyszło dobrze, dlatego polecam.