Placek po węgiersku Magdy Gessler

Kilka lat temu jedliśmy podobnie smakujący placek po węgiersku. Było to po całodziennej wędrówce w małej bieszczadzkiej chatce.

Pochodzenie przepisu

Gotuj się do gotowania!

 

Składniki

gulasz:

  • łopatka wieprzowa – 800g
  • papryka czerwona -1
  • cebula – 1
  • ogórki kiszone – 4
  • puszka krojonych pomidorów – 2 sztuki
  • słodka papryka – 1,5 łyżeczki
  • ostra papryka – 1 łyżeczka
  • kminek mielony – 2 łyżeczki
  • smalec – 1 łyżka
  • ziele angielskie – 4 ziarna
  • listki laurowe – 2
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, cukier, pieprz – szczypta

placki

  • ziemniaki – 8-10 sztuk
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cebula – 2
  • jajka – 2
  • sól, pieprz do smaku

dodatkowo

  • śmietana 12% – kilka łyżek
  • olej – do smażenia placków

 

Na patelni rozgrzać smaleć.

Dodać:

  • słodka papryka – 1,5 łyżeczki
  • ostra papryka – 1 łyżeczka
  • kminek mielony – 2 łyżeczki

Chwilę podsmażyć razem.

Pokroić:

  • papryka czerwona -1
  • cebula – 1
  • ogórki kiszone – 4

Pokroić:

  • łopatka wieprzowa – 800g

Posolić, popieprzyć.

Wrzucić mięso na patelnię na smalec z przyprawami. Trzymać na ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia usmażone mięso.

Na patelnię (na pozostały tłuszcz po mięsie) wrzucamy paprykę, ogórki i cebulę. Smażymy razem 5-7 minut.

W przepisie wyczytałam, żeby mięso podlać wodą  (1/3 szklanki) w garnku i dalej robić wszystko w garnku. Początkowo tak zrobiłam, ale szybko zmieniłam na patelnię, tam mi się lepiej gotuje.

Dodajemy do mięsa:

  • warzywa z patelni
  • puszka krojonych pomidorów – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 4 ziarna
  • listki laurowe – 2
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, cukier, pieprz – do smaku, szczypta

Dusimy aż z pomidorów powstanie sos, a mięso będzie miękkie (u mnie ok, godziny).

 

 

Placki

 

  • ziemniaki – 8-10 sztuk – obrać, zetrzeć na tarce (można zmiksowac blenderem)

W misce do startych ziemniaków dodać:

  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cebula – 2
  • jajka – 2
  • sól, pieprz do smaku

Uformować placki na rozgrzanej patelni (na patelnię wylać olej).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składamy – placek wysmarować łyżką śmietany, dołożyć gulasz, złożyć i zrobić wielki kleks ze śmietany.

 

 

I jak?

Gdy patrzę na te zdjęcia, czuję zapach placków i gulaszu.

 

Kilka lat temu jedliśmy pewien placek po węgiersku. Było to po całodziennej wędrówce w małej bieszczadzkiej chatce. Gdy odtworzyłam przepis Magdy Gessler w mojej kuchni i położyłam te placki na stole po jednym kęsie stwierdziliśmy zgodnie, że to jest TEN ten bieszczadzki smak.

 

Przepis na ten placek po węgiersku pochodzi z odcinka Kuchennych Rewolucji i jestem bardzo wdzięczna autorce bloga Gotuj się do gotowania!, że spisała go i metodą prób i błędów doszła do idealnych proporcji składników. Naprawdę pyszne/pysznie dziękuję za ten wyśmienity obiad.

 

 

Gulasz następnego dnia smakował jeszcze lepiej.

 

 

WYŚWIETLONO - 93 938 RAZY
Facebooktwitter