Polędwiczka wieprzowa po chińsku

Polędwiczka wieprzowa po chińsku

Od razu zdradzę, że danie smakuje jak w chińskiej restauracji. To jest ten sos! A jak łatwo go zrobić. Sami spójrzcie.

 

Pochodzenie przepisu

Wprost z Kwestii Smaku (tu link) –  jutro po raz drugi zawita na moim stole. Bo tak zasmakowało.

 

Czas przygotowania: 30 minut (krojenie, smażenie)

  • polędwiczka wieprzowa – jedna sztuka 
  • mąka ziemniaczana – łyżka
  • czerwona papryka – pół jednej sztuki
  • cebula szalotka – 1 sztuka (szczypiorek z dymki do posypania)
  • marchew – pół jednej sztuki
  • por – biała część z jednej sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • imbir – kawałek 2cm
  • olej kokosowy, słonecznikowy lub roślinny – 2 łyżki
  • sól i pieprz – szczypta
  • ocet ryżowy (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny) – 3 łyżki
  • woda – 3 łyżki
  • sos sojowy (jasny) – 5 łyżek
  • cukier – 3 łyżki

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Polędwiczkę wieprzową kroimy w plastry, solimy i pieprzymy. Obtaczamy mięso w jednej łyżce mąki ziemniaczanej.

 

Szczerze? Pokrójcie jak chcecie. W plastry, większe kawałki, przeciśnijcie przez praskę. Byle było pokrojone.
W przepisie autorka poleca paprykę i cebulę pociąć w większe cząstki, pora i czosnek w plastry, a imbir zetrzeć.  Ja jutro po prostu pokroję jak mi się będzie podobało. I tak zmięknie podczas smażenia. I tak będzie dobre.

 

Na patelnię wylać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć 4 minuty. Ważne, żeby krótko smażyć, bo spalicie (trochę spaliłam, bo biegałam za dzieckiem).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Warzywa zdejmujemy z patelni. Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy mięso wieprzowe. Smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty. I naprawdę dłużej nie trzeba.

Do mięsa dorzucamy warzywa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Hitem w tej potrawie jest mąka ziemniaczana, którą otaczamy mięsne kawałki i sos. Jak zrobić sos. Mieszamy 3 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny), 3 łyżki wody, 5 łyżek sosu sojowego (jasnego) i 3 łyżki cukru. Długo nie miałam tych produktów w domu, ale wierzcie mi, że od kiedy kupiłam ocet ryżowy i sos sojowy – używałam go i podkręcałam smak potraw wielokrotnie. Opłaca się je kupić, naprawdę.

 

Sos wylewamy na patelnię. Wcale nie jest go mało, taka ilość starczy. Trzymać wszystko na patelni krótko, bo przez 2 minuty.

 

Wychodzi taka wspaniałość.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na talerzu danie prezentuje się rewelacyjnie. Nie wiem jak Wy, ja jem oczami i siadam od razu z nożem i widelcem do tej potrawy. Podałam z brązowym ryżem, posypałam szczypiorkiem z dymki. Nie mogę się nachwalić. Chińszczyzna w moim domu. I to ja sama ją zrobiłam. Kocham Kwestię Smaku! Spisuję produkty i zaraz biegnę do sklepu.

 

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • Elżbieta Czaplicka

    Super wyglada.Pewnie zrobię niedługo.
    Dziękuję

  • uwielbiamkonwalie

    świetny ten przepis! Korzystalam z niego kilkakrotnie

  • Katarzyna

    Gosiu, jakim narzędziem potraktowałaś marchewkę, że masz takie piękne równe paseczki?

  • Corn

    ta cebula od szczypiorku to dymka, nie szalotka.

    • no dymka dymka, zaćmienie umysłu Corn :*
      czyli podsumowując szalotka = dymka + szczypior, tak?

      • Corn

        Nie 🙂
        Dymka to biała cebulka, z której wyrasta szczypior, a szalotka jest podłużna, lekko fioletowa i bez szczypioru 🙂

        • To by się zgadzało ze sklepowymi informacjami. Człowiek się uczy całe zycie. Poprawię, dałam dymkę. Od początku do końca.

  • Ewa

    A zamiast polędwiczki jakie inne mięso mogę dodać?

    • Podobno ze schabem wychodzi też dobre.

      • Ewa

        właśnie schab chodził mi po głowie 🙂
        dzieki 😉

        • Ewa

          Zrobiłam ze schabem i przed chwilą zjadłam ze smakiem to pyszne danie! I potwierdzam Pani słowa – to jest TEN sos i ten smak! 🙂

  • spoczi

    Robię, robię to jutro jak bum cyk cyk! Odlożę dla Mai porcję przed sosem i będzie jak znalazł dla całej rodziny 🙂 dzięki Gosia 🙂 a oglądać Twoje przepisy to sama przyjemność, piękne zdjęcia 🙂

  • spoczi

    Jakby ktoś się jeszcze wahał nie do końca przekonany, to niech przestanie. Genialne. Proste, szybkie, a takie pyszne!!! Jakbym jadla w dobrej chińskiej knajpce, a jem w domu.

  • spoczi

    U mnie ponownie, boskie danie:)

  • Dzsiaj skorstalam z przepisu. Jest pyszne 🙂

  • Pingback: Wieprzowina słodko-kwaśna z Kwestii Smaku | Dom Gosi()

  • Pingback: Naje 2015 | Dom Gosi()

  • Pingback: Polędwiczka z papryką i suszonymi pomidorami w sosie ostrygowym | Dom Gosi()

  • Joanna Dąbrowska

    Danie przepyszne.Tylko jak dla mnie mogłoby być więcej sosu, na wierzch dalam jeszcze szczypiorek.Palce lizać ????

  • RX

    Bardzo dobre danie. Warzywa w/w zastapilem gotowa mroznka azjatycka lidla. Smakowalo wysmienicie. Podane z ryżem.