Polędwiczka wieprzowa z jabłkowym chutney

Pochodzenie przepisu

Inspiracje biedronkowe 49/2013 – polędwiczka wieprzowa z jabłkowy chutney’em

 

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa – jedna sztuka
  • cebula – 1
  • jabłka – 2 pokrojone w kostkę
  • rodzynki – 3 łyżki
  • ocet – 2 łyżki
  • cukier – łyżka
  • cynamon – szczypta
  • oliwa – 3 łyżki
  • miód – łyżeczka
  • rozmaryn – łyżeczka
  • sól, pieprz – szczypta
  • woda – szklanka

 

 

Polędwiczkę natrzeć następującymi składnikami:

  • oliwa – 1 łyżka
  • miód – łyżeczka
  • rozmaryn – łyżeczka
  • sól, pieprz – szczypta

Polędwiczkę podsmażyć na łyżce oliwy  po minucie z każdej strony.

Upiec w piekarniku – 20 minut 180 st. C. Po upieczeniu odczekać 5 minut i wtedy kroić w plastry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Chutney jabłkowe

Na rozgrzanej oliwie (łyżka) zeszkić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko.

Do cebuli i jabłek dodać:

  • rodzynki – 3 łyżki
  • ocet – 2 łyżki
  • cukier – łyżka
  • cynamon – szczypta

Zalać szklanką wody i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Posypać po tym czasie solą i pieprzem.

I jak?

Plastry delikatnej i soczystej polędwicy z sosem jabłkowym, gdzieś pomiędzy rodzynki, na polędwicy wyczuwalny miód. Podałam z roszponką, kawałkami batatów i pomidorem (sól, pieprz i olej). To był wyjątkowo smaczny obiad. Chutney – muszę się przyjrzeć tym sosom bliżej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus