Polędwiczki z grzybami

 Delikatne mięso z pieczarkami – szybki obiad.

Potrzeba:

DSCF5390-1.JPG

czyli/: polędwicy pół kilo, pieczarek full, koperek, czosnek i bohaterka potrawy – śmietana

Polędwicę kroimy na plastry mniej więcej 2cm, obsypujemy tymiankiem, pieprzem, solą i wstawiamy do lodówki na godzinę

DSCF5392-1.JPG

w tym czasie obieramy pieczarki, przekrajamy na pół

DSCF5398-1.JPG

na patelni, na maśle (lub oleju) trzeba zeszklić cebulę (nie było w sklepie) i czosnek, dodać pieczarki i podsmażyć

DSCF5404-1.JPG

dodać koperek, znowu podsmażyć chwilkę i odstawić, bo zajmujemy się mięsem

DSCF5406-1.JPG

 

DSCF5410-1.JPG

polędwicę na drugiej patelni obsmażamy z 2 stron na rumiano

DSCF5409-1.JPG

 

DSCF5417-1.JPG

każdy zarumieniony kawałek przekładamy na patelnię z pieczarkami

DSCF5415-1.JPG

 

DSCF5437-1.JPG

teraz bohaterka wieczoru – śmietana!

DSCF5427-1.JPG

zalewamy śmietaną polędwiczki i pieczarki, trzymamy na ogniu 5-10 minut aż ze śmietany powstanie ładny sosik

DSCF5442-1.JPG

 

DSCF5444-1.JPG

obieramy ziemniaki, gotujemy

DSCF5416-1.JPG

Podajemy z ziemniakami i np. pomidorem

DSCF5450-1.JPG

 

DSCF5451-1.JPG

Jaka pycha!
To moje pierwsze i na pewno nie ostatnie spotkanie z polędwicą (nigdy nie wiedziałam co z niej można zrobić).