Rozgrzewająca, gęsta zupa z hiszpańską kiełbasą.
Pochodzenie przepisu
Kuchnia Agaty – Pikantna zupa z chorizo, papryką i soczewicą
Składniki
- papryka – 1
- cebula czerwona – 2
- chorizo – 50g
- marchew – 2
- seler naciowy – łodyga
- pomidory w puszce – 1 puszka
- olej kokosowy/oliwa – 2 łyżki
- liść laurowy – 2 szt
- soczewica czerwona – 1/3 szklanki
- sól, pieprz – szczypta, do smaku
- papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
- woda – szklanka

W garnku na oleju podsmażyć 50g chorizo (pokrojone w kostkę).
Dodać cebulę (również pokrojoną) i smażyć wszystko razem przez kilka minut.
Dodać pokrojoną marchew (u mnie starta na tarce julienne), paprykę (pokrojoną w paski), seler naciowy. Dusić razem wszystko przez 5 minut.
Do uduszonych warzyw dodać 2 liście laurowe, paprykę wędzoną, soczewicę. Dolać szklankę wody. Trzymać pod przykryciem przez 15 minut.
Kolejny krok to dorzucenie zawartości puszki pomidorów, odrobiny pieprzu i soli. Zagotować krótko.