Biedronka urządziła akcję „Smaki Portugalii”. Z gazetki z przepisami wybrałam fasolkę po portugalsku. Danie okazało się smakować podobnie jak nasz polski bigos.
Pochodzenie przepisu
Odkryj smaki Portugalii – Biedronka
Składniki | czas przygotowania: 60 minut (smażenie, duszenie)
- żeberka – 800g (miałam opakowanie 0,5kg)
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- kiełbasa Porco Preto Painha (może być jakakolwiek kiełbasa jako zamiennik, dobrze byłoby dostać dojrzewającą, surową i suszoną, ale jak kiedyś mnie najdzie ochota na powtórkę kupię po prostu podwawelską)
- boczek – 100g
- cebula – 1 sztuka
- marchewka – 2 sztuki
- liść laurowy – 1 sztuka
- czerwona fasola – 1 puszka (w przepisie były 2, ale ja nie lubię aż takiej ilości fasoli w daniach)
- biała kapusta – 1/3 główki
- sól, pieprz – do smaku
Krok po kroku w mojej kuchni
Na 3 łyżkach oliwy podsmażyłam żeberka (oddzieliłam mięso od żeberek i pokroiłam je w kostkę). Odrobinę posoliłam. Potem portugalska kiełbasa – pokroiłam w plastry, a potem w kostkę (bo duża).
Do tego dorzuciłam pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Wymieszałam i smażyłam do miękkości cebuli.
Kolejny krok to dodanie marchwi pokrojonej w plastry (zmieniłam patelnię na większy garnek, bo już się nie mieściło).
Dorzuciłlam liść laurowy, dolałam wody do wysokości mięsa i gotowałam wszystko przez 5 minut.
Potem dodałam odsączoną z zalewy fasolkę i pokrojoną kapustę.
Dusiłam przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu.
I jak?
Smakuje jak normalny bigos z dodatkiem fasoli. Dużo dobrego mięsa (zajadałam się żeberkami!) w jednym garnku. Ta portugalska kiełbasa tak normalnie jest słona, ale tutaj ten posmak się zgubił. Dla wielbicieli bigosu, który wychodzi w takiej ilości, że starczyło mi na 3 dni/3 obiady dla 2 osób (a autorzy chcieli dać 1/2 białej kapusty i 2 puszki fasoli – ile tego by wyszło wtedy!).