Jajka w sosie pomidorowo-cebulowym. Propozycja tunezyjskiego śniadania.
Pochodzenie przepisu
1 faza SB
Składniki
- olej – 1 łyżka
- cebula – 1
- pomidory – 4
- czosnek – 1 ząbek
- kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz – szczypta
- jajka – 3
- sriracha – kapkę (opcjonalnie, baaaardzo ostry diabeł)
- wędzona papryka – 2 łyżeczki
- ketchup i koncentrat pomidorowy – nie dawałam
Krok po kroku w mojej kuchni
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki (im mniejsze. tym szybciej zmienią się w sos, więc potnijcie).
Cebulę kroimy w kostkę.
Pomidory i cebulę pokroiłam dzięki uprzejmości Ostrego Sklepu, który sprezentował mi dwa profesjonalne noże – Gerlacha (sama sobie go wybrałam, znam ich sztućce i byłam ciekawa jakości noży) i tego poniżej Victorinoxa. Michał, nieprzygotowany na ostrość nowego sprzętu, już zdążył się tym niepozornym zaciąć.
Wracamy do cebuli. Rozgrzewamy olej na patelni, dorzucamy cebulę.
i pomidory.
Kmin rzymski – jak w przepisie, ode mnie 2 łyżeczki papryki wędzonej i kapkę ostrej srirachii/srirachy.
Po chwili pomidory zmienią stan na płynny.
Robimy trzy dziurki i wbijamy w nie jajka.
Polecam przykryć na chwilę patelnię pokrywką, białka zetną się momentalnie.
I jak?
Dotychczas żyłam w przekonaniu, że nie lubię jajek na miękko. Spróbowałam tej propozycji i nie przeszkadza mi postać płynna środka. Wybierzcie dobre pomidory, takie pachnące, polskie. To śniadanie jest tak proste w wykonaniu i zastanawiam się, dlaczego nie wpadłam na nie wcześniej.