Prosta szakszuka – jajka w pomidorach

wpis w: blog, Kuchnia, Śniadania, Warzywne, z pomidorami | 3

Jajka w sosie pomidorowo-cebulowym. Propozycja tunezyjskiego śniadania.

Pochodzenie przepisu

Red and Pale – Szakszuka

1 faza SB

 

Składniki

  • olej – 1 łyżka
  • cebula – 1
  • pomidory – 4
  • czosnek – 1 ząbek
  • kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz – szczypta
  • jajka – 3
  • sriracha – kapkę (opcjonalnie, baaaardzo ostry diabeł)
  • wędzona papryka – 2 łyżeczki
  • ketchup i koncentrat pomidorowy – nie dawałam

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki (im mniejsze. tym szybciej zmienią się w sos, więc potnijcie).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Cebulę kroimy w kostkę.

Pomidory i cebulę pokroiłam dzięki uprzejmości Ostrego Sklepu, który sprezentował mi dwa profesjonalne noże – Gerlacha (sama sobie go wybrałam, znam ich sztućce i byłam ciekawa jakości noży) i tego poniżej Victorinoxa. Michał, nieprzygotowany na ostrość nowego sprzętu, już zdążył się tym niepozornym zaciąć.

 

Wracamy do cebuli. Rozgrzewamy olej na patelni, dorzucamy cebulę.

 

 

i pomidory.

 

Kmin rzymski – jak w przepisie, ode mnie 2 łyżeczki papryki wędzonej i kapkę ostrej srirachii/srirachy.

 

 

 

Po chwili pomidory zmienią stan na płynny.

 

Robimy trzy dziurki i wbijamy w nie jajka.

 

 

Polecam przykryć na chwilę patelnię pokrywką, białka zetną się momentalnie.

 

 

 

I jak?

Dotychczas żyłam w przekonaniu, że nie lubię jajek na miękko. Spróbowałam tej propozycji i nie przeszkadza mi postać płynna środka. Wybierzcie dobre pomidory, takie pachnące, polskie. To śniadanie jest tak proste w wykonaniu i zastanawiam się, dlaczego nie wpadłam na nie wcześniej.