Czyli ciasto marchewkowe.
Przepis pochodzi z gazety Moje smaki życia, nr 9/2014, s. 10.
800g marchewki obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach
+175ml oleju (moja miarka )
+3 jajka rozmieszane
+suche, czyli 200g mąki +łyżeczka proszku do pieczenia +1/2 łyżeczki sody + łyżeczka cynamonu + szczypta gałki muszkatołowej i imbiru +cukier (w przepisie 175g, dajcie mniej)
+ skórka z pomarańczy
180 stopni,
45 minut
I jak?
Przyznam, że nigdy sama nie robiłam ciasta marchewkowego. Jak na debiut to wyszło poprawnie. Za dużo cukru autorzy proponują dodać (dodajcie mniej). Jaki to smak? Marchewkowe wiórki (miękkie) oblepione w słodkim cieście. Zdecydowanie mój smak. W skali szkolnej – 4.