Przysmak królika Bugsa

Czyli ciasto marchewkowe.

Przepis pochodzi z gazety Moje smaki życia, nr 9/2014, s. 10.

800g marchewki obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach

P9300587+%28Kopiowanie%29.JPG

+175ml oleju (moja miarka )

P9300594+%28Kopiowanie%29.JPG

+3 jajka rozmieszane

P9300598+%28Kopiowanie%29.JPG

+suche, czyli 200g mąki +łyżeczka proszku do pieczenia +1/2 łyżeczki sody + łyżeczka cynamonu + szczypta gałki muszkatołowej i imbiru +cukier (w przepisie 175g, dajcie mniej)

P9300600+%28Kopiowanie%29.JPG

+ skórka z pomarańczy

P9300602+%28Kopiowanie%29.JPG

180 stopni,
45 minut

P9300605+%28Kopiowanie%29.JPG
P9300607+%28Kopiowanie%29.JPG
P9300610+%28Kopiowanie%29.JPG
P9300612+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Przyznam, że nigdy sama nie robiłam ciasta marchewkowego. Jak na debiut to wyszło poprawnie. Za dużo cukru autorzy proponują dodać (dodajcie mniej). Jaki to smak? Marchewkowe wiórki (miękkie) oblepione w słodkim cieście. Zdecydowanie mój smak. W skali szkolnej – 4.

Facebooktwittergoogle_plus