Pulpety w sosie koperkowym

wpis w: blog, dania z mięsem mielonym, Kuchnia | 1

Robiłam stąd, bo świetnie pokazali jak zrobić potrawę, która przypomina mi dzieciństwo. I moja mama robi podobnie.

 

I wyszło!
Dokładnie tak:

DSCF5721-001.JPG

 

Potrzeba kilku składników:
1.

DSCF5670.JPG

2.

DSCF5671.JPG

Do mielonego wbijamy jajko,

DSCF5676.JPG

sypiemy trochę (3-4 łyżki?) bułki tartej,

DSCF5677.JPG

przyprawiamy (pieprz, sól, papryka – co kto lubi).

DSCF5681.JPG

Mieszamy mięso, przyprawy, bułkę i jajko. Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę.

DSCF5685.JPG

Robimy z mięsa kulki i obtaczamy w mące. W garnku gotujemy wodę, solimy i dorzucamy kulki w mące. Gotujemy kilkanaście minut.

DSCF5687.JPG

Robimy sos. Proporcje na zdjęciu. Mieszamy, żeby nie było grudek.
Gdy mięso będzie ugotowane wlewamy białą mieszaninę do garnka i tym samym zagęszczamy sos. Gotujemy chwilę na małym ogniu, żeby sos nie był wodą, tylko żeby zgęstniał (woda paruje, sos zmniejsza objętość).

DSCF5693-001.JPG

W tym czasie kroimy koperek.

DSCF5695.JPG

Gdy sos będzie już gęsty dosypujemy do niego koperku i po chwili (minuta?) już możemy jeść :)
Podajemy z czym dusza zapragnie.
U nas były to ziemniaki z rzeżuchą + groszek i marchewka.

DSCF5721.JPG

 

DSCF5722.JPG

I jak?
Fajny ten kotlet.tv!
Wyszło super. Jak u mamy :)

Facebooktwittergoogle_plus