Robiłam stąd, bo świetnie pokazali jak zrobić potrawę, która przypomina mi dzieciństwo. I moja mama robi podobnie.
I wyszło!
Dokładnie tak:
Potrzeba kilku składników:
1.
2.
Do mielonego wbijamy jajko,
sypiemy trochę (3-4 łyżki?) bułki tartej,
przyprawiamy (pieprz, sól, papryka – co kto lubi).
Mieszamy mięso, przyprawy, bułkę i jajko. Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę.
Robimy z mięsa kulki i obtaczamy w mące. W garnku gotujemy wodę, solimy i dorzucamy kulki w mące. Gotujemy kilkanaście minut.
Robimy sos. Proporcje na zdjęciu. Mieszamy, żeby nie było grudek.
Gdy mięso będzie ugotowane wlewamy białą mieszaninę do garnka i tym samym zagęszczamy sos. Gotujemy chwilę na małym ogniu, żeby sos nie był wodą, tylko żeby zgęstniał (woda paruje, sos zmniejsza objętość).
W tym czasie kroimy koperek.
Gdy sos będzie już gęsty dosypujemy do niego koperku i po chwili (minuta?) już możemy jeść
Podajemy z czym dusza zapragnie.
U nas były to ziemniaki z rzeżuchą + groszek i marchewka.
I jak?
Fajny ten kotlet.tv!
Wyszło super. Jak u mamy