Pulpety z cukinią na parze

Ostatnio odkurzyłam parowar.

 

Pochodzenie przepisu

Filozofia smaku

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – dwie pojedyncze
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – posiekanej 3 łyżki
  • koperek – 3 łyzki posiekanego
  • cukinia – połowa starta na tarce
  • cytryna – skórka z połowy
  • białko jajka
  • otręby – kilka łyżek
  • sól, pieprz – do smaku, wg uznania

IMG_7284 (Kopiowanie)

Wyszło tak.

IMG_7286 (Kopiowanie)

 

Piersi kroimy na kawałki i mielimy (ja wtedy mieliłam blenderem). Dodajemy natkę pietruszki, koperek, skórkę z cytryny, ząbek czosnku, białko jajka, sól, pieprz. Całość miksujemy i mieszamy. Cukinię (jeżeli będzie dużo soku, to odsączyć trzeba, ja nie odsączałam) ścieramy na tarce i dodajemy do masy.  Dosypujemy łyżkę otrębów.

 

Z masy formujemy kulki i układamy na półkach parowaru. Parujemy przez 20 minut.

Podałam z kuskusem Nigelli (przepis macie tutaj).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Dla fanów parowania pomysł na pulpety drobione z zieleniną będzie strzałem w dziesiątkę. Lekkie, bez tłuszczu, dużo zielonego w pulpecie. Dla mnie szczerze mówiąc ten obiad był taki sobie, nie jestem przyzwyczajona do używania parowaru. Było poprawnie, ale nie zachwyciło mnie.

Może powinni się wypowiedzieć o smaku ludzie, którzy mają większe doświadczenie w gotowaniu na parze. Ja wolę jednak pieczenie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA