Lebkuchen

Szybkie i łatwe pierniki. Dodatkowy ich plus to to, że są miękkie.

Pochodzenie przepisu

Moje Wypieki

Składniki

– na 30 sztuk, które podaje Dorota na blogu. Poniżej pokażę Wam jak wyszłam z opresji (kandyzowane owoce?? masła tak dużo?? zmielone migały?):

  • mąka pszenna – 250g
  • migdały – 85g zmielonych
  • przyprawa korzenna – 3 łyżeczki
  • cynamon – łyżeczka
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
  • miód – 200 ml płynnego
  • masło  – 85g
  • posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa – 0,5 szklanki (dałam skórkę z cytryny zamiast)
 S7000389-1
Składniki mokre:
  • miód – 200 ml płynnego
  • masło  – 85g

 Podgrzewamy w garnku, aż się połączą.

 S7000391-1

Mielimy migdały (ja zmiksowałam blenderem)

S7000393-1

Wszystko suche składniki:

  • mąka pszenna – 250g
  • migdały – 85g zmielonych
  • przyprawa korzenna – 3 łyżeczki
  • cynamon – łyżeczka
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki

mieszamy w misce, a garnek z gorącym miodem zdejmujemy z ognia i czekamy, aż będzie ciepły (a nie gorące jak ogień) .

Dodajemy zamiast kandyzowanych owoców trochę startej skórki z cytryny (jeżeli macie owoce kandyzowane, dajcie, nie miałam, nie dałam).

S7000396-1

Ostudzoną zawartość garnka dodajemy do składników suchych.

Odkładamy miskę do ostygnięcia.

Na papierze do pieczenia formujemy kuleczki z ciasta, troszkę przygniatamy (żeby się nie lepiło do rąk używamy wody)

S7000402-1

180 stopni – 15 minut

S7000408-1

Pierniki same w sobie są świetne (a ja nie lubię pierników). Nie trzeba czekać, żeby były gotowe kilka dni. Są dobre od razu po wyjęciu z piekarnika.

______________________________________
Gdy lukier wyszedł:

S7001044-1
Facebooktwittergoogle_plus