Fashionatka polecała ten przepis ze strony Moje Wypieki.
Pierwsze co zrobiłam, to przeczytałam komentarze i aż uśmiechnęłam się na hasła: „ciasto instant” „zawsze wychodzi” „zniknęło natychmiast”. To coś dla mnie!
Co potrzeba?/ Składniki:
2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki (100g), rabarbar 3 łodygi, na górę masło (50g)
Robimy w mojej kuchni:
2 jajka miksujemy z cukrem (wielbiciele słodkości mogą dać więcej cukru).
Ma być jasnożółte.
Dosypujemy mąkę.
I tyle. Koniec. To jest dopiero szybkie ciasto. Wlewamy je do formy.
Obieramy rabarbar.
Rzucamy na ciasto.
Ścieramy masło.
Zgodnie ze wskazówkami autorki pieczemy w temp. 175ºC przez około 40 minut.
Kroimy i jemy. Posypujemy cukrem pudrem, bo rabarbar jest kwaśny.
Kolejny raz http://www.mojewypieki.com/ mnie nie zawiodły. Ciasto wyszło kwaśne, ale mam w domu wielbiciela takich smaków. Osobiście wolę słodsze wypieki. Myślę, że z jabłkami bardziej by mi smakowało. Ale co zrobić, mamy sezon na rabarbar i spróbować wykorzystać go w kuchni wręcz wypada.