Oglądałam ostatnio u mamy program kulinarny Ewy Wachowicz i spisywałam jej rady.
Pochodzenie przepisu
Program telewizyjny Ewy Wachowicz
Składniki
- ryż arborio – do risotto – 3/4 szklanki ryżu
- gorgonzola – 3/4 tego pojemnika, ok. 100g
- gruszki – 2
- cebula – 2
- seler naciowy – 2 łodyżki
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa – mało, do smażenia
- białe wino – kieliszek
- bulion – ponad litr (jak nie ma bulionu z rosołu, można skorzystać z kostki rosołowej)
- orzechy włoskie – kilkanaście pokrojonych dość drobno
- sól – szczypta
Przed rozpoczęciem dodawania wszystkiego na patelnię warto:
- cebulę i czosnek posiekać,
- seler naciowy pokroić,
- gruszki pokroić w kostkę,
- bulion rozmrozić (chętni przygotowują z kostki).
Krok po kroku w mojej kuchni
Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i czosnek. Dorzucić seler naciowy – trzymać na ogniu przez kilka minut, cebula ma być zeszklona. Dodać 100g ryżu. Wszystko podsmażyć przez minutę.
Dolać kieliszek białego wina. Wino powinno odparować całkowicie.
Ciepły bulion dodajemy stopniowo (po łyżce), mieszamy składniki na patelni, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy bulion do momentu, gdy ryż przestaje go wchłaniać (u mnie litr płynu).
Dorzucamy gruszki, solimy szczyptę, dodajemy gorgonzolę, mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy włoskie.
I jak?
Dla miłośników gorgonzoli propozycja obowiązkowa. Moim zdaniem nie tak dobre jak moje poprzednie risotto, głównie przez zapach. Jeżeli o nim zapomnieć, to słodkie gruszki i lekko chrupiący seler naciowy w połączeniu z ryżem arborio smakowały dobrze.