Roladki lasagne z cukinią i szpinakiem w sosie pomidorowym

Jak zużyć płaty lasagne, jeżeli nie do warstwowej zapiekanki? Zrobić roladki!

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

 

Składniki

  • arkusz lasagne – 10
  • cukinia – 1
  • szpinak liście – 150g
  • oliwa – łyżka
  • czosnek – ząbek
  • tymianek – łyżka (nie miałam, dałam zioła prowansalskie)
  • parmezan – pół szklanki
  • ricotta – 250g (nie miałam, dałam fetę)
  • jajko – 1
  • mozzarella – 1 kulka
  • passata – 700g
  • oliwa – łyżka
  • czosnek – ząbek
  • cebula – 1
  • cukier – łyżeczka
  • oregano – pół łyżeczki
  • nasiona kopru włoskiego – szczypta (nie miałam, nie dałam)
  • sól, pieprz – szczypta

 

Farsz

Na oliwie, na patelni podsmażyć starty ząbek czosnku. Dodać poszatkowaną cukinię, tymianek (ja zioła prowalsalskie) i smażyć przez 4 minuty. Dodać pokrojony szpinak i smażyć aż zwiędnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Szpinakowo-cukiniową mieszaninę wystudzić.

W misce połączyć to z:

  • parmezan – pół szklanki startego
  • ricotta – 250g (nie miałam, dałam kawałki pokruszonej fety)
  • jajko – 1

Dosypać pieprzu. Wymieszać. Farsz gotowy.

 

Sos pomidorowy na górę i na dół

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać po chwili starty czosnek.

Wlać passatę.

Przyprawić:

  • cukier – łyżeczka
  • oregano – pół łyżeczki
  • nasiona kopru włoskiego – szczypta (nie miałam, nie dałam)
  • sól, pieprz – szczypta

Płaty makaronu zanurzać pojedynczo we wrzątku na 2 minuty (ma delikatnie zmięknąć, chodzi  to, żeby dało się delikatnie zrolować płat).

Na miękkim płacie wyłożyć zielony farsz i zrolować.

Naczynie żaroodporne wysmarować połową sosu pomidorowego (jeżeli chcecie, zblendujcie sos). Wyłożyć roladki, przykryć je sosem i posypać startą kulką mozzarelli.

 

180 st. C – 45 minut pod przykryciem

 

I jak?

I bardzo dobrze. Przykryłam roladki folią aluminiową (muszę sobie kupić zamykane naczynie) i niestety przy zdejmowaniu część mozzarelli oderwała się z roladek. Trudno. Makaron jest miękki, łatwo się go kroi, farsz rewelacja (wolę fetę od neutralnej ricotty, stąd zamiana). Zapiekanka rulonikowa pycha! Sos zblenduję następnym razem i dam więcej ziół do niego, bo za pomidorowy był i było go za dużo (700g passaty to w moje ocenie za dużo, 500 starczyłoby w moim przypadku).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Kaśka

    robiłam – miałam kilka problemów z makaronem (dopiero przy którejś roladce opanowałam idealny czas gotowania – potrzebował ok 7 minut żeby się nie łamać) przez co długo zeszło, ale końcowy smak – miazga. Mam ochotę pokombinować do tego sos na ostro, żeby te delikatność szpinaku i sera przełamać.

    • Prawda, ten zielony środek był bardzo smaczny (i u mnie dość słony, bo dałam fetę).

  • AniaD.

    Farsz pycha! Ale zwijanie roladek było dla mnie tragedią… Za późno zaczęłam, a 2 minuty na każdą to było zdecydowanie za mało, minimum te 4-5 musiałabym trzymać, żeby idealnie dało się je później zwijać. Następnym razem zrobię z makaronem cannelloni – zniknie problem zwijania:)