Roladki z piersi kurczaka z marchewką

To danie naprawdę dobrze prezentuje się na talerzu.

Pochodzenie przepisu

Autor- Jakub Kuroń, Moje Smaki Życia – 3/2015, s. 54

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 2 pojedyncze piersi
  • marchewka – 1 marchew duża
  • miód – łyżka
  • sezam – 2 łyżki
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • jajka – 1 sztuka
  • mąka –  łyżki
  • olej – do smażenia
  • sól i pieprz – do smaku indywidualnie, u mnie szczypta

 

dla chętnych puree 

  • ziemniaki – ile chcemy jeść, u mnie 5 sztuk
  • sól – do posolenia wody
  • masło – 2 łyżki
  • parmezan – 20g starty
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • tymianek – kilkanaście listków

Krok po kroku w mojej kuchni

Marchew obrać, pokroić w słupki. W garnku zagotować wodę i do wrzątku wrzucić warzywo na 2 minuty. Wyjąć, osuszyć. Na patelni rozgrzać sporą łyżkę miodu, gdy będzie się pienić, dorzucić marchew. Dusić 2 minuty i odstawić do wystygnięcia.

Każdą z piersi przeciąć na pół (wzdłuż), rozbić tłuczkiem (pominęłam, bo mi się nie chciało sięgać po tłuczek). Na każdą pierś wyłożyć marchewkę w miodzie i zawinąć mięso jak roladkę.

 

Mięso z marchewką w środku posolić, popieprzyć. Przygotować 3 naczynia – w pierwszym mąka, w drugim bułka tarta z sezamem, w trzecim jajko.

Roladkę panierujemy – w mące, potem w jajku, a na końcu w sezamie i bułce tartej.

Smażymy roladki na rozgrzanym oleju kilka minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ugotowałam kilka ziemniaków, rozgniotłam je na puree. Dodałam łyżkę masła, szczyptę gałki m., posypałam startym parmezanem i dorzuciłam listki świeżego tymianku.

I jak?

Nie czuć, żeby wszystko było słodkie (marchewka jest słodsza, mięso jak mięso). Ładnie i smakowicie wygląda sezam, puree też inne niż zazwyczaj (warto dodać tymianek, ciekawy posmak). Dobre danie. Polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA