To danie naprawdę dobrze prezentuje się na talerzu.
Pochodzenie przepisu
Autor- Jakub Kuroń, Moje Smaki Życia – 3/2015, s. 54
Składniki
- pierś z kurczaka – 2 pojedyncze piersi
- marchewka – 1 marchew duża
- miód – łyżka
- sezam – 2 łyżki
- bułka tarta – 4 łyżki
- jajka – 1 sztuka
- mąka – łyżki
- olej – do smażenia
- sól i pieprz – do smaku indywidualnie, u mnie szczypta
dla chętnych puree
- ziemniaki – ile chcemy jeść, u mnie 5 sztuk
- sól – do posolenia wody
- masło – 2 łyżki
- parmezan – 20g starty
- gałka muszkatołowa – szczypta
- tymianek – kilkanaście listków
Krok po kroku w mojej kuchni
Marchew obrać, pokroić w słupki. W garnku zagotować wodę i do wrzątku wrzucić warzywo na 2 minuty. Wyjąć, osuszyć. Na patelni rozgrzać sporą łyżkę miodu, gdy będzie się pienić, dorzucić marchew. Dusić 2 minuty i odstawić do wystygnięcia.
Każdą z piersi przeciąć na pół (wzdłuż), rozbić tłuczkiem (pominęłam, bo mi się nie chciało sięgać po tłuczek). Na każdą pierś wyłożyć marchewkę w miodzie i zawinąć mięso jak roladkę.
Mięso z marchewką w środku posolić, popieprzyć. Przygotować 3 naczynia – w pierwszym mąka, w drugim bułka tarta z sezamem, w trzecim jajko.
Roladkę panierujemy – w mące, potem w jajku, a na końcu w sezamie i bułce tartej.
Smażymy roladki na rozgrzanym oleju kilka minut.
Ugotowałam kilka ziemniaków, rozgniotłam je na puree. Dodałam łyżkę masła, szczyptę gałki m., posypałam startym parmezanem i dorzuciłam listki świeżego tymianku.
I jak?
Nie czuć, żeby wszystko było słodkie (marchewka jest słodsza, mięso jak mięso). Ładnie i smakowicie wygląda sezam, puree też inne niż zazwyczaj (warto dodać tymianek, ciekawy posmak). Dobre danie. Polecam.