Ryż pod bezową chmurką

wpis w: blog, Desery, Kuchnia, Owocowe, z jabłkami | 4

Gdy zobaczyłam u Kasi, Taste of joy, TEN słoneczny wpis, wiedziałam, że to coś dla mnie. Słodka beza i ryż z jabłkami. Tak smakuje niebo!


Czas przygotowania:
25 minut (krojenie, gotowanie, mieszanie, pieczenie)

  • jabłka – 8 sztuk
  • ryż – woreczek (użyłam ryżu arborio, tego do risotto)
  • białka – 2 sztuki
  • cynamon – szczypta
  • cukier – pół szklanki 
  • cukier waniliowy – 1 łyżka (do ryżu)

Przygotowanie

Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do ryżu dodać łyżkę cukru i gotować razem aż napęcznieje. Jabłka obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Dolać wody do 1/3 wysokości jabłek, podgrzewać na małym ogniu. Opcjonalnie pod koniec gotowania dodać do garnka z jabłkami cukier waniliowy i cynamon (ja nie dawałam cynamonu). W naczyniu żaroodpornym na dno wyłożyć ryż, potem rozgotowane jabłka. Ostatnia warstwa to bezowa góra, czyli upite w misce dwa białka i szczypta soli. Do tego, gdy już białka ubijemy dodać pół szklanki cukru (dodawać po łyżeczce i miksować). Piec w temp 170 stopni, przez 10 minut, bo po 15 będziecie mieli spieczoną górą (patrz niżej). I tyle. Jeść. Smacznego.

Gotujemy krok po kroku

Jabłka obrać, pokroić i wrzucić do garnka.

Dolać wody do 1/3 wysokości jabłek, podgrzewać na małym ogniu. Opcjonalnie pod koniec gotowania dodać do garnka z jabłkami cukier waniliowy i cynamon (ja nie dawałam cynamonu).

 

Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do ryżu dodać łyżkę cukru i gotować razem aż napęcznieje.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W naczyniu żaroodpornym na dno wyłożyć ryż, potem rozgotowane jabłka.

Ostatnia warstwa to bezowa góra, czyli upite w misce dwa białka i szczypta soli. Do tego, gdy już białka ubijemy dodać pół szklanki cukru (dodawać po łyżeczce i miksować).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piec w temp 170 stopni, przez 10 minut, bo po 15 będziecie mieli spieczoną górą (patrz niżej). I tyle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Ryż z jabłkami wyszedł przesłodki. Jeżeli nie lubicie za słodkich deserów (albo po prostu dużej ilości cukru), to nie dodawajcie go do ryżu ani do jabłek. Góra swoją słodkością nadrabia za dwie dolne warstwy. Przepyszne! Szybka kolacja na słodko. Ciekawe jak smakowałaby bezowa góra nad moją wersją ryżu – z mlekiem i ze śmietanką 30%, do tego jabłka starte wprost do ryżu. Coś mi mówi, że niedługo spróbuję. W skali szkolnej 5/6.

 

Nawet nie wiecie jak wieczorem brakowało mi słońca, to danie jest tak słoneczne i tak pięknie prezentowałoby się w świetle dziennym. Ale jak się nie ma co się lubi…

 

Mniam!
Mniam!