– Gosia, a zrobisz ten dobry ryż na kolację?
– A zrobię, zrobię.
Po raz kolejny robię ryż z przepisu Ani Starmach (z książki Pyszne 25). W połowie przygotowywania wpadłam na to, że mogę porobić zdjęcia
Przed Wami wieczór w mojej kuchni.
Są 2 czynności, które trzeba wykonać.
1. Ryż z mlekiem
Ryż arborio wsypujemy do garnka. Ile? Dawałam na oko, w przepisie jest 100g.
Czy jest różnica między zwykłym ryżem a tym arborio? Tak.
Tak, pewnie że wyjdzie, ale ten przeznaczony do risotto jest miękki i rozpływa się w ustach (nie umiem tego wyjaśnić?)
Do ryżu dolewamy 200ml śmietanki 30% i 200ml mleka.
Zostawiamy na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu.
Po 30 minutach:
2. Jabłka
W przepisie są karmelizowane z cukrem i miodem. Jakoś ten miód mi nie pasuje.
Obrałam jabłko, wrzuciłam na patelnię, posypałam łyżką cukru. Trzymałam na patelni aż kawałki będą miękkie.
Nocne zdjęcie ryżu z jabłkami.
I jak?
Pysznie. Tajemnicą jest słodka śmietana. Do wielokrotnego powtarzania.
Fanem ryżu z dzieciństwa okazał się być też Gucio: