Ryż z dzieciństwa

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, z jabłkami | 0
 68fc619e000348b84fd702c4.jpg

– Gosia, a zrobisz ten dobry ryż na kolację?
– A zrobię, zrobię.

Po raz kolejny robię ryż z przepisu Ani Starmach (z książki Pyszne 25).  W połowie przygotowywania wpadłam na to, że mogę porobić zdjęcia :)

Przed Wami wieczór w mojej kuchni.

Są 2 czynności, które trzeba wykonać.

1. Ryż z mlekiem

Ryż arborio wsypujemy do garnka. Ile? Dawałam na oko, w przepisie jest 100g.

Czy jest różnica między zwykłym ryżem a tym arborio? Tak.

Czy wyjdzie ze zwykłym ryżem?

Tak, pewnie że wyjdzie, ale ten przeznaczony do risotto jest miękki i rozpływa się w ustach (nie umiem tego wyjaśnić?)

Do ryżu dolewamy 200ml śmietanki 30% i 200ml mleka.

P2060004.JPG

Zostawiamy na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu.

P2060010.JPG

Po 30 minutach:

P2060012.JPG

2. Jabłka

W przepisie są karmelizowane z cukrem i miodem. Jakoś ten miód mi  nie pasuje.

Obrałam jabłko, wrzuciłam na patelnię, posypałam łyżką cukru. Trzymałam na patelni aż kawałki będą miękkie.

P2060006.JPG

Nocne zdjęcie ryżu z jabłkami.

P2060016.JPG

I jak?
Pysznie. Tajemnicą jest słodka śmietana. Do wielokrotnego powtarzania.

Fanem ryżu z dzieciństwa okazał się być też Gucio:

P2060020.JPG

P2060020.JPG