Prawdziwe lato na talerzu.
Pochodzenie przepisu
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło
s.70, włoska sałatka z makaronem i pesto
Składniki
- makaron pełnoziarnisty – 100g ugotowany al dente
- pomidory – 150g (miały być koktajlowe, ja mam malinowe pokrojone)
- oliwa – łyżka
- sól – szczypta
- bób – szklanka ugotowanego
- sałata – 2 garście
- pesto – łyżka
- oliwa – 3 łyżki
- cytryna – sok z połowy
Makaron należy ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Bób ugotować w wodzie, obrać ze skórki.
Pomidory wyłożyć na blachę (u mnie do naczynia żaroodpornego), skropić oliwą, posypać szczyptą soli. Upiec w piekarniku – 200st. 20 minut.
W misce łączymy ze sobą:
- ugotowany makaron
- upieczone pomidory
- obrany ugotowany bób
- porwaną sałatę
Mieszamy ze sobą składniki sosu:
- pesto – łyżka
- oliwa – 3 łyżki
- cytryna – sok z połowy
Polewamy sosem składniki w misce. Jemy.
I jak?
Lato na talerzu. Pachnące pieczone pomidory, bób, pesto. Nie mam się do czego przyczepić. Pychota!