Sałatka z fasolką i kurczakiem

Pochodzenie przepisu

Moje Smaki życia, s. 57, nr 1/2016

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 1 (autorzy ją kazali smażyć, ja upiekłam pierś zgodnie z tym przepisem, więc miałam pierś z kurczaka z suszonym pomidorem i szpinakiem)
  • fasolka szparagowa – 5 łyżek
  • oliwki zielone – kilkanaście sztuk
  • rukola – 2 garście
  • papryka mielona – 0,5 łyżeczki (nie dałam)
  • awokado – 0,5
  • ciecierzyca – garść (jak ugotować ciecierzycę – TUTAJ)
  • feta – kilkanaście małych kawałków

sos

  • oliwa – 2 łyżki
  • sok z cytryny – łyżka
  • musztarda – łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku

 

 

Pierś z kurczaka wstępnie podsmażyć i upiec przez 10 minut w 180 stopniach C, potem otoczyć folią aluminiową na kilka minut.

Fasolkę szparagową ugotować we wrzątku, po kilku minutach odcedzić.

 

 

Do naczynia włożyć:

  • pierś z kurczaka – 1 pokrojona w kostkę
  • fasolka szparagowa – 5 łyżek
  • oliwki zielone – kilkanaście sztuk pokrojone drobno
  • rukola – 2 garście
  • awokado – 0,5 pokrojone drobno
  • ciecierzyca – garść
  • feta – kilkanaście małych kawałków

Delikatnie wymieszać całość.

IMG_5975 (Kopiowanie)

 

Wymieszać składniki sosu

  • oliwa – 2 łyżki
  • sok z cytryny – łyżka
  • musztarda – łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku

 

IMG_5976 (Kopiowanie)

 

Kolejny krok to nałożenie sałatki na talerz i polanie sosem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_5977 (Kopiowanie)

Więcej sałatek na kolację TUTAJ.