Pochodzenie przepisu
Moje Smaki życia, s. 57, nr 1/2016
Składniki
- pierś z kurczaka – 1 (autorzy ją kazali smażyć, ja upiekłam pierś zgodnie z tym przepisem, więc miałam pierś z kurczaka z suszonym pomidorem i szpinakiem)
- fasolka szparagowa – 5 łyżek
- oliwki zielone – kilkanaście sztuk
- rukola – 2 garście
- papryka mielona – 0,5 łyżeczki (nie dałam)
- awokado – 0,5
- ciecierzyca – garść (jak ugotować ciecierzycę – TUTAJ)
- feta – kilkanaście małych kawałków
sos
- oliwa – 2 łyżki
- sok z cytryny – łyżka
- musztarda – łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku
Pierś z kurczaka wstępnie podsmażyć i upiec przez 10 minut w 180 stopniach C, potem otoczyć folią aluminiową na kilka minut.
Fasolkę szparagową ugotować we wrzątku, po kilku minutach odcedzić.
Do naczynia włożyć:
- pierś z kurczaka – 1 pokrojona w kostkę
- fasolka szparagowa – 5 łyżek
- oliwki zielone – kilkanaście sztuk pokrojone drobno
- rukola – 2 garście
- awokado – 0,5 pokrojone drobno
- ciecierzyca – garść
- feta – kilkanaście małych kawałków
Delikatnie wymieszać całość.
Wymieszać składniki sosu
- oliwa – 2 łyżki
- sok z cytryny – łyżka
- musztarda – łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku
Kolejny krok to nałożenie sałatki na talerz i polanie sosem.
Więcej sałatek na kolację TUTAJ.