Chrupiąca sałatka na kolację.
Składniki
- mandarynka – 1, obrana o pokrojona cięciem przez cały owoc
- feta – 80g pokruszonej
- papryka – połowa
- szczypior – 2 łyżki
- marchew – pół sztuki startej tarką do julienne
- sałata lodowa – 2 garście
- pekinka – garść pokrojonej
- słonecznik – 3 łyżki podprażonego na suchej patelni
- pieprz, sól – szczypta, do smaku
- oliwa – łyżka – dwie
- Sałatę lodową i pekinkę porwać (lodową), pokroić (pekinkę), wymieszać. Posolić, popieprzyć, dodać szczypior, dolać oliwy i wymieszać.
- Następnie dodać:
- mandarynka – 1, obrana o pokrojona cięciem przez cały owoc
- papryka – połowa
- marchew – pół sztuki startej tarką do julienne
3. Wymieszać. Na górę dodać pokruszoną fetę i posypać prażonym słonecznikiem.
I jak?
Dla mnie kolacyjna rewelacja. Chrupiące, świeże, lekkie danie. Lubię owoce i łączenie ich słodkiego smaku z warzywami, solą i pieprzem. W najbliższym czasie pojawi się cała seria sałatek kolacyjnych, gdyż uważam, że warto spróbować wieczornego posiłku w takiej formie.