Siadajcie, kolacja podana!
Pochodzenie przepisu
Kwestia Smaku – Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i fetą
Składniki
- sałata lodowa – garść
- granat – ziarenka z 1/3
- pomidory – 3
- feta – 100g
- cebula – 1, u mnie dymka
- rukola – garść (ode mnie)
- rzodkiewki – 5 (ode mnie)
- słonecznik, dynia – łyżka (ode mnie)
- sól, pieprz – szczypta
- oliwa – 4 łyżki
- miód lub syrop klonowy – 3 łyżki (dałam mniej)
- sok z cytryny – 2 łyżki
Krok po kroku w mojej kuchni
Sałatę i rukolę wyłożyć do miski.
Dodać pokrojone pomidory, zmieniłam kolejność i dałam teraz granat (w przepisie na końcu).
Potem rzodkiewka, feta, cebula. Sól, pieprz – szczypta.
W miseczce wymieszać:
- sól, pieprz – szczypta
- oliwa – 4 łyżki
- miód lub syrop klonowy – 3 łyżki (dałam mniej)
- sok z cytryny – 2 łyżki
Polać sałatkę dodać uprażone na suchej patelni dynię i słonecznik.
I jak?
Chrupiąca sałatka na kolację. Dodałam to, co miałam w lodówce nadprogramowo (rzodkiewka, rukola) i też było dobrze.