Zielony dodatek do śniadania. Sos tahini został po sałatce z poprzedniego dnia.
Pochodzenie przepisu
sos tahini stąd
Składniki
- jajko – ugotowane na twardo (dałam 2 dla każdego)
- granat – kilka pestek
- sałata – garść porwanej
- ogórek – pół 1 sztuki w kostkę
- awokado – 1/3 sztuki
sos jogurtowy tahini, czyli zmieszane:
- jogurt naturalny – pół szklanki
- czosnek – 1/3 ząbka (lub mniej)
- tahini – łyżeczka (ale jak nie ma tego, to świat się nie skończy, można pominąć,tahina daje taki posmak, ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobić sos czosnkowo-paprykowy)
- miód – pół łyżeczki
- oliwa – pół łyżeczki
- sok z cytryny – pół łyżeczki
- papryka wędzona – szczypta
Krok po kroku w mojej kuchni
Jajka ugotować na twardo (gotuję z takim czymś).
Sałatę porwać, ogórka i awokado pokroić, wyłożyć pokrojone na pół jajka, polać sosem tahini, posypać granatem.