Sałatka z jajkiem, ogórkiem, mozzarellą i sosem tahini

wpis w: blog, Kuchnia, Śniadania, z ogórkiem | 0

Zielony dodatek do śniadania. Sos tahini został po sałatce z poprzedniego dnia.

Pochodzenie przepisu

sos tahini stąd

 

Składniki

  • jajko – ugotowane na twardo (dałam 2 dla każdego)
  • granat – kilka pestek
  • sałata – garść porwanej
  • ogórek – pół 1 sztuki w kostkę
  • awokado – 1/3 sztuki

 

sos jogurtowy tahini, czyli zmieszane:

  • jogurt naturalny – pół szklanki
  • czosnek – 1/3 ząbka (lub mniej)
  • tahini – łyżeczka (ale jak nie ma tego, to świat się nie skończy, można pominąć,tahina daje taki posmak, ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobić sos czosnkowo-paprykowy)
  • miód – pół łyżeczki 
  • oliwa – pół łyżeczki
  • sok z cytryny – pół łyżeczki
  • papryka wędzona – szczypta

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Jajka ugotować na twardo (gotuję z takim czymś).

 

Sałatę porwać, ogórka i awokado pokroić, wyłożyć pokrojone na pół jajka, polać sosem tahini, posypać granatem.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA