Pochodzenie przepisu
Moje smaki życia, nr 3/2016, s. 32, sałatka wiosenna z kurczakiem
Składniki
- sałata lodowa – garść, dwie
- marchew – 1 starta
- rodzynki – 3 łyżki zalane wrzątkiem, ostawione na bok
- papaja, melon – pół szklanki, i mnie połowa pomarańczy
- kurczak upieczony – 1 pierś (upiekłam sposobem z Kwestii Smaku)
- kiełki lucerny – ile lubimy
- rzeżucha – 3 lyżki
- sok z pomarańczy – 2 łyżki
- oliwa – 2 łyżki
- pieprz – do smaku
- awokado – nie było w oryginale, ale dałam połowę
- Sałatę, startą marchew i kiełki wymieszać. Dodać pokrojoną pomarańczę, wymieszać składniki w misce.
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odcedzić, dorzucić do składników.
- Dodać: pokrojone w kostkę upieczone mięso i awokado.
- Sos to wymieszany sok pomarańczowy z oliwą. Polać nim wymieszane składniki.
- Na koniec posypać pieprzem i rzeżuchą.
I jak?
Zrobiło się wiosennie. Rodzynki z mięsem, do tego dojrzałe awokado, gdzieś tam kawałki pomarańczy i chrupiąca lodowa sałata – mnie nie trzeba namawiać. Bomba!