Sałatka z kurczakiem w musztardzie i białym winie

Kolacja na ciepło.

Pochodzenie przepisu

Doradca Smaku

 

Składniki

  • brokuły – 1, ok. 450g
  • sałata – garść – dwie
  • pomidory – 2
  • olej – 2 łyżki
  • pierś z kurczaka – 1
  • szalotka lub cebula – 1
  • śmietana 36% – 200ml (dałam 30%)
  • białe wino – 100ml 
  • musztarda – łyżka – dwie
  • majeranek – łyżeczka
  • pieprz, sól – szczypta i do smaku
  • słonecznik – łyżka

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Olej rozgrzewamy na patelni, brokuły podzielone na różyczki wkładamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut (tyle minut, co krojenie kurczaka i podsmażenie).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kurczaka pokrojonego w paski smażymy na oliwie. Solimy i pieprzymy podczas smażenia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smażymy minutę- dwie. Zdejmujemy z ognia.

 

Brokuły przecedzić i polać zimną wodą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sos

Cebula w piórka – wrzucamy na patelnię.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dolać 100ml białego wina i poddusić cebulę w winie przez 2 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać na patelnię łyżkę musztardy i 200ml śmietany 36%.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do tego pieprz (jeżeli macie dajcie czosnkowy) i majeranek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do sosu dodać mięso.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na talerzu układamy salatę, pomidory z boku, na górę wykładamy kurczaka i sos musztardowy.

Posypałam lekko uprażonym słonecznikiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus