Sałatka z pieczoną marchewką i pęczakiem

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z marchewką | 1

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • marchew – 0,5kg
  • sól 
  • kminek – łyżeczka
  • zioła prowansalskie – łyżeczka
  • wędzona papryka – łyżeczka
  • syrop klonowy – 2 łyżki (nie dałam)
  • oliwa – łyżka
  • pęczak – 0,5 szklanki ugotowanego
  • oliwki czarne – kilka
  • feta – 80g
  • sałata – garść porwanej
  • sos balsamiczny – łyżeczka 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Kaszę ugotować (4 łyżki kaszy na 0,5 szklanki wody, 20 minut gotowania ok.)

Marchewkę pokroić w słupki. Przyprawić:

  • sól 
  • kminek – łyżeczka
  • zioła prowansalskie – łyżeczka
  • wędzona papryka – łyżeczka
  • syrop klonowy – 2 łyżki (nie dałam)
  • oliwa – łyżka

Marchew włożyć do naczynia żaroodpornego.

Zapiekać przez 25 minut w 200 stopniach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do upieczonej marchewki wrzucić kaszę i oliwki. Całość wymieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podawać następująco – sałata na dół, potem marchew, kasza i oliwki, na to feta i ocet balsamiczny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Pomysł wydaje się trafiony w 10. Wszystko osobno (marchew, pęczak,  feta, oliwki) smakuje wyśmienicie. Robi się chwilę, bo i obrać trzeba, i poczekać na upieczenie/ugotowanie. Jednak jadłam i pomyślałam, że smak nie wynagradza przygotowań. Podjadałam na etapie mieszania pęczaku, marchwi i oliwek i było pyszne, ale z fetą i sałatą jakoś straciło na atrakcyjności. Ciężko mi to wyjaśnić, może marchew była już zimnawa i to dlatego. Mam nadzieję, że Wam bardziej będzie smakowała ta sałatka.

Inne sałatki na kolację znajdziecie tutaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA