Sałatka z pieczonego kalafiora w sosie tahini

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z kalafiorem | 0

Warto upiec kalafiora i poczuć jego lekko orzechowy aromat.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i granatem z dressingiem tahini

 

Składniki

  • kalafior – pół główki
  • ciecierzyca gotowana – 0,5 szklanki
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól, pieprz – szczypta do sałatki i szczypta do sosu tahini
  • kumin – 1/3 łyżeczki
  • kolendra – 1/3 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku – 1/3 łyżeczki
  • sałata – garść
  • granat – kilkanaście ziarenek 
  • tahini – 2 łyżeczki
  • miód – 2 łyżki
  • oliwa – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżki 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na dno miski ułożyć sałatę, posolić, popieprzyć.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sos tahini to wymieszane ze sobą:

  • sól, pieprz – szczypta
  • tahini – 2 łyżeczki
  • miód – 2 łyżki
  • oliwa – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżki 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Granat miał być na końcu, ale dałam po sałacie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kalafior pokroić na mniejsze różyczki (miałam wersję mrożoną i podgotowałam we wrzątku przez minutę). Włożyć do naczynia żaroodpornego (lub na blachę) z ciecierzycą. Posypać:

  • sól, pieprz – szczypta do sałatki i szczypta do sosu tahini
  • kumin – 1/3 łyżeczki
  • kolendra – 1/3 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku – 1/3 łyżeczki

Polać załoć 2 łyżkami oliwy i wymieszać.

Piec 220 stopni – 25 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na sałatę wyłożyć pieczone warzywa, polać sosem tahini i jeść. Była mowa o mięcie na koniec, ale zapomniałam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Pieczony kalafior miał przyjemny orzechowy zapach i delikatny smak, reszta chrupiąca i świeża. Sos tahini średnio mi tu pasował, wolałabym klasyczny vinegert, bo sezam w sosie zdominował całość dania.

Inne sałatki na kolację znajdziecie tutaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus