Sycąca sałatka na kolację.
Pochodzenie przepisu
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło
s. 83 Francuska sałatka z zielonej soczewicy
Składniki
- zielona soczewica – szklanka
- liście laurowe – 2 (dałam 3)
- sól – łyżeczka
- feta – 100g (lub kozi ser), pokrojona w kostkę
- orzechy włoskie – 50g poszatkowanych (dziadek mi się zgubił, rozłupałam drzwiami 5 orzechów)
- natka pietruszki – pęczek posiekanej
- mięta – garść listków
- marchew – 2 marchewki uparowane i pokrojone w plastry
- pomidory – 2 pokrojone w kostkę
sos
- ocet balsamiczny – 3 łyżki
- musztarda – 2 łyżeczki
- oliwa – 1/3 szklanki
Zieloną soczewicę zalać wodą (ziarenka mają być przykryte wodą gdzieś 3 cm ponad ich wysokością). Zostawić na całą noc. Następnego dnia przepłukać soczewicę na sitku. Dodać liście laurowe i sól. Gotować, aż soczewica będzie miękka (u mnie 20 minut na małym ogniu).
Połączyć ze sobą składniki sosu:
- ocet balsamiczny – 3 łyżki
- musztarda – 2 łyżeczki
Dolać cienkim strumieniem oliwę (1/3 szklanki) cały czas mieszając.
W misce wymieszać:
- zielona soczewica – ugotowana i ostudzona
- feta – 100g (lub kozi ser), pokrojona w kostkę
- orzechy włoskie – 50g poszatkowanych (dziadek mi się zgubił, rozłupałam drzwiami 5 orzechów)
- natka pietruszki – pęczek posiekanej
- mięta – garść listków
- marchew – 2 marchewki uparowane i pokrojone w plastry
- pomidory – 2 pokrojone w kostkę
Polać sosem.