Sałatka z zielonej soczewicy, marchewki i fety

Sycąca sałatka na kolację.

Pochodzenie przepisu

 

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s. 83 Francuska sałatka z zielonej soczewicy

 

 

Składniki

  • zielona soczewica – szklanka
  • liście laurowe – 2 (dałam 3)
  • sól – łyżeczka
  • feta – 100g (lub kozi ser), pokrojona w kostkę
  • orzechy włoskie – 50g poszatkowanych (dziadek mi się zgubił, rozłupałam drzwiami 5 orzechów)
  • natka pietruszki – pęczek posiekanej
  • mięta – garść listków 
  • marchew – 2 marchewki uparowane i pokrojone w plastry
  • pomidory – 2 pokrojone w kostkę

sos

  • ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • musztarda – 2 łyżeczki
  • oliwa – 1/3 szklanki

 

Zieloną soczewicę zalać wodą (ziarenka mają być przykryte wodą gdzieś 3 cm ponad ich wysokością). Zostawić na całą noc. Następnego dnia przepłukać soczewicę na sitku. Dodać liście laurowe i sól. Gotować, aż soczewica będzie miękka (u mnie 20 minut na małym ogniu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Połączyć ze sobą składniki sosu:

  • ocet balsamiczny – 3 łyżki
  • musztarda – 2 łyżeczki

Dolać cienkim strumieniem oliwę (1/3 szklanki) cały czas mieszając.

 

W misce wymieszać:

  • zielona soczewica – ugotowana i ostudzona
  • feta – 100g (lub kozi ser), pokrojona w kostkę
  • orzechy włoskie – 50g poszatkowanych (dziadek mi się zgubił, rozłupałam drzwiami 5 orzechów)
  • natka pietruszki – pęczek posiekanej
  • mięta – garść listków 
  • marchew – 2 marchewki uparowane i pokrojone w plastry
  • pomidory – 2 pokrojone w kostkę

Polać sosem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus