Pieczone mięso z owocami z warzywami z patelni.
Pochodzenie przepisu
Moje smaki życia, s. 54, nr 1/2016, schab z morelami i żurawiną
Składniki
- schab bez kości – do kg
- morele – 100g
- żurawina – 40g
- płatki migdałowe – 20g
- tymianek – 2 łyżeczki
- sól – do smaki
- liść laurowy – 3 sztuki
podałam z sałatką
- seler naciowy – 2 łodygi
- por – połowa białej części
- papryka – 1
- pomidor – 1 malinowy
- oregano – łyżeczka
- pieprz – pół łyżeczki
- olej kokosowy – łyżka
Wymieszać w misce:
- morele – 100g
- żurawina – 40g
- płatki migdałowe – 20g
Schab naciąć, żeby powstała szeroka kieszeń, nafaszerować mięso mieszanką bakalii.
Schab posypać tymiankiem, solą i położyć na nim kilka liści laurowych.
Piec w rękawie (do pieczenia) przez godzinę i 45 minut w temp. 180 st. C.
I jak?
Lubię mięso z owocami, więc pieczony schab z żurawiną i morelami musi wyjść dobry. Mięso zostało upieczone w rękawie, było soczyste, mogłam dać do środka jeszcze więce bakalii, co następnym razem na pewno zrobię.
Podałam z sałatką.
Na patelni rozpuściłam olej kokosowy. Wrzuciłam na niego pokrojone:
- seler naciowy – 2 łodygi
- por – połowa białej części
- papryka – 1
- pomidor – 1 malinowy
Posypałam oregano i pieprzem.
Smażyłam całość na małym ogniu przez 5-7 minut często mieszając.