Schab po cygańsku

 Schab po cygańsku to danie, które podrzuciła Sekutnica.

Odtworzyłam go krok po kroku w mojej kuchni.

I wyszedł tak:

DSCF0082.JPG

A na patelni tak:

DSCF0089.JPG

Przechodzimy do tego, jak zrobić to cudo (bo wyszło pyszne!).
Treść to Ctrl+C Ctrl+V z komentarza Sekutnicy :)

Schab…..

DSCF0050.JPG

rozbijamy…….

DSCF0052.JPG

i smażymy zwykłe schabowe w panierce (polecam wybrać do tego głęboką patelnię albo brytfannę).

schab po cygańsku-001.jpg

 

DSCF0055.JPG

 

DSCF0056.JPG

Pod koniec smażenia dodajemy pół cebuli pokrojonej w piórka,

DSCF0036.JPG

 

DSCF0058.JPG

(można dodać też czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki, wszystko wcześniej można podsmażyć).

DSCF0030.JPG

 

DSCF0031.JPG

 

DSCF0024.JPG

 

DSCF0033.JPG

 

DSCF0034.JPG

 

DSCF0061.JPG

 

DSCF0062.JPG

Do tego dodajemy prosty w przygotowaniu sos:
Kostkę rosołową zalewamy ok 0,5l wrzącej wody, do tego mały słoiczek przecieru pomidorowego.

DSCF0038.JPG

 

DSCF0041.JPG

Tym zalewamy schabowe i na malutkim ogniu gotujemy aż sos zrobi się gęsty, a cebulka całkowicie zmięknie.

DSCF0063.JPG

 

DSCF0080.JPG

Najlepiej smakuje ze zwykłymi gotowanymi ziemniakami i surówką. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka.

DSCF0027.JPG

 

DSCF0039.JPG

 

DSCF0081.JPG

 

DSCF0089.JPG

I jak?
Ale pyszna ta panierka. Próbując miałam wrażenie, że gdzieś już to jadłam. Prawdą jest, że nigdy nie dodawałam do schabowych przecieru pomidorowego (jakoś na to nie wpadłam), ale dzięki temu mogę się teraz zachwycać.

Bo danie jest pyszne! Polecam.

Facebooktwittergoogle_plus