Schab w porach

Mięso rozpływało się w ustach.

Pochodzenie przepisu

gazetka biedronkowa   – nr 40/2013 – schab zapiekany z sosem z porów

Składniki

  • schab – kilka plastrów
  • por – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • masło – 2 łyżki
  • mąka – 2 łyżki
  • śmietana 18% – 200ml (lub jogurtu naturalnego)
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól, pieprz – szczypta
  • bulion lub woda – szklanka

 

Pora pokroić w plastry. 2 łyżki masła rozgrzać na patelni. Dodać pokrojonego pora i posiekany czosnek. Smażyć 2 minuty. Wlać szklankę wody (lub bulionu). Odczekać 2 minuty. Dodać 200ml 18% śmietany (lub jogurtu naturalnego). Posypać solą i pieprzem. Całość wymieszać, po minucie zdjąć z ognia.

 

Plastry schabu rozbić, obtoczyć w mące i usmażyć na 2 łyżkach oleju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W przepisie jest mowa o duszeniu, w nazwie o zapiekaniu – wnioskuję, że popełniono błąd i robię jak mi logika podpowiada. Podsmażone plastry schabu wkładam do porowego sosu i trzymam razem na ogniu przez 5-7 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Schab wyszedł kruchy, rozpływał się w ustach. Porowy sos podałam z ziemniakami, posypałam natką pietruszki. Smakowało wszystkim domownikom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwitter