Schab w sosie kurkowym

Delikatne mięso gotowane w bulionie.

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia smaku 

 

Składniki

  • cebula – 1
  • masło, oliwa – po 1 łyżce
  • bulion – 0,5l
  • schab – 8 cm plastrów
  • kurki – 200g
  • śmietana 30% – 1/3 szklanki
  • koperek – 2 łyżki
  • mąka – do posypania na koniec przez sitko, łyżka
  • sól – szczypta

 

 

Robię w woku.

Rozgrzać masło i oliwę (po łyżce). Dodać pokrojoną cebulę i podsmażać, żeby się zeszkliła. Dodać bulion (u mnie zamrożony, chwilę się rozmraża).

Do zagotowanego bulionu dodać plastry schabu. Posolić szczyptę.

Gotować przez godzinę i 15 minut.

Po tym czasie dorzucić kurki (umyte i te większe pokrojone). Gotować razem przez 3 minuty.

Dorzucić 2 łyżki koperku, wlać śmietankę (1/3 szklanki). Jeżeli sos jest mało gęsty, oprószyć mąką (przez sitko, delikatnie, od razu mieszać). Zagotować i podawać.

I jak?

O ile indyk w bulionie był w skali szkolnej 6 z koroną, to tu mamy 4. Zabrakło wyrazistości, tego czegoś, mało przypraw, trochę nijakie to danie. Taki zwyklak, porządne, do zjedzenia, ale zachwytów domowników nie było.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus