Schabowe po rusku

Schab po rusku zaproponowała Elare.

Tu oryginał:

bez tytułu.JPG

 

DSCF4803.JPG

Potrzebujemy schabu (kupiłam od razu pokrojony).

DSCF4654.JPG

Pomocna dłoń męska rozbija nam schab (moja akurat miała zły dzień, więc sama rozbiłam :) ).

DSCF4663.JPG

Do marynaty potrzebujemy:

DSCF4661.JPG

Na każdy rozbity plaster dajemy 3 krople magii w płynie.

DSCF4671.JPG

Posypujemy mixem przypraw i wklepujemy palcami

DSCF4673.JPG

Czynność powtarzamy z każdym plastrem mięcha i układamy je jedno na drugim.
Zostawiłam mięso w lodówce na całą noc.

DSCF4674.JPG

 

DSCF4677.JPG

Bierzemy do ręki cebulę.

DSCF4656.JPG

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Nowy folder.jpg

Bierzemy z lodówki majonez.

DSCF4658.JPG

Do pokrojonych w kostkę 2 cebul dodajemy 3 łyżki majonezu. Mieszamy 2 składniki ze sobą.

Nowy folder1.jpg

Ilość zależy od ilości schabu, na dwie cebule ok 3 łyżki majonezu, robimy to raczej na oko.
Ser kroimy w plastry ( ilość plastrów sera taka sama jak schabu).

DSCF4659.JPG

 

Nowy folder2.jpg

Zaczynamy układać warstwy w naczyniu żaroodpornym.

DSCF4716.JPG

Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na dno dajemy troszkę sosu majonezowego

DSCF4717.JPG

następnie plaster schabu

DSCF4718.JPG

na to sos majonezowy

DSCF4720.JPG

na to plaster sera

DSCF4723.JPG

 

DSCF4724.JPG

Czynność powtarzamy.

DSCF4728.JPG

 

DSCF4729.JPG

Na koniec całość posypujemy startym serem.

DSCF4737.JPG

Pieczemy w 180 stopniach przez ok.45 min (u mnie się piekło 1,5h).

DSCF4787.JPG

Wyszło tak:

DSCF4799.JPG

I jak?
I dobre wyszło. Sposób przyrządzenia mięsa idealny dla kogoś, kto tak jak ja ma trochę dość zwykłych schabowych. Połączenie majonezu i cebuli bardzo smaczne.

Polecam!