Przypadkiem wyszedł mi znakomity obiad.
Pochodzenie przepisu
to schabowa odmiana przepisu babci Kamili na karkówkę z warzywami, który mi chyba w głowie utkwił po objaśnieniach na insta, dziękuję za podanie go karkówę Twojej babci też zrobię
Składniki
- schab – kilka plastrów schabu
- bułka tarta – do obtoczenia schabu
- jajko – 1
- woda – 0,25-0,5l
- przyprawy – co macie, ja dałam kostkę wołową, pieprz, sól, papryka ostra słodka, kminek, cynamon – po szczypcie
- por – 1
- marchewki – 2
- botwinka – pęczek z buraczkami na końcu
- olej – do smażenia schabowych
Schabowe rozbiłam, obtoczyłam w jajku, bułce tartej (do bułki dodałam pieprz i sól). Następnie podsmażyłam mięso na oleju.
Mięso ułożyć na patelni, podlać wodą, dorzucić przyprawy (dałam kostkę wołową, pieprz, sól, papryka ostra słodka, kminek, cynamon – po szczypcie).
Kolejny krok to pokrojone por, dwie marchewki i botwinka – dorzucamy do schabowego w wodzie. Trzymałam to na patelni przez 2-3 godziny, na bardzo małym ogniu.
I jak?
Mięso naprawdę rozpływało się w ustach, warzywa utworzyły specyficzny gęsty sos. Niespodziewanie z resztek wyszedł wspaniały obiad. I to mięso takie miękkie. Naprawdę polecam!