Pytaliście mnie po co silikonowy pędzelek w kuchni?
Jest mi niezbędny, bo mój dotychczasowy pędzelek wygląda tak:
I nie spełnia swojej funkcji, bo pod wpływem gorącej temperatury włosie się zlepiło.
Taki pędzelek z silikonową końcówką z racji tego, że wytrzymuje do 220 st.C, nadaje się do:
– rozsmarowania łyżki oliwy na gorącej patelni (idealny do smażenia naleśników)
– zmywania w zmywarce (i normalnie też),
– przed i podczas pieczenia można rozsmarowywać nim na cieście rozmącone jajko albo masło,
– lukrowanie, glazurowanie ciasta,
– nie pachnie, nie absorbuje zapachów,
– jest tani (6 zł w Rossmannie).
Moim pierwszym zakupem do domu był silikonowy durszlak, który służy nam już 4 lata. Nie wiem dlaczego dopiero teraz przypomniałam sobie o potędze silikonowych pomocy kuchennych. Lepiej późno niż wcale