Przepis pochodzi ze zbiorów mojej mamy.
Składniki
- majonez – kilka łyżek
- jajka – 6 jajek ugotowanych na twardo
- cytryna – 1
- śledzie – 4 matjasy
- buraczki – 4 buraki (u mnie gotowe starte buraczki)
- jogurt naturalny – 1 opakowanie małe
Śledzie moczymy chwilę w wodzie i kroimy.
Skrapiamy sokiem z cytryny.
6 jajek gotujemy i kroimy.
W misce układamy kolejno:
1. buraczki
2. Sos majonezowy (majonez mieszamy z jogurtem naturalnym)
3. Śledzie
4. Jajka
5. Buraczki
6. Sos majonezowy
7. Zawsze na końcu jajka
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby się przegryzło i nakładamy łyżką, wszystkie warstwy naraz.
I jak?
Niepozorna ta sałatka, ale wierzcie mi, że jest przepyszna!