Ślimaki z rodzynkami

A dzisiaj kolejny raz ciasteczka z przepisu Ani Starmach. Przepis prosty, bo tak naprawdę mało jest do roboty.

Wychodzą pyszne ślimaki.

DSCF8349.JPG

A jak robić?
Rozwinąć ciasto francuskie.

DSCF8308.JPG

Posmarować twarogiem (zwykły zmiksowany lub gotowy homogenizowany).

238_FUJI3.jpg
DSCF8316.JPG

Wysypujemy rodzinki.

DSCF8317.JPG

Posypujemy cukrem.

DSCF8323.JPG

Zwijamy ciasto w rulon i tniemy (podobnie jak tortillę ciach ciach).

DSCF8325.JPG
DSCF8328.JPG
DSCF8329.JPG
DSCF8332.JPG

Na koniec przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy „szczyptą” cukru.

DSCF8339.JPG

Obserwujemy ślimaki w piekarniku, aż powiększą objętość i się przyrumienią.

DSCF8343.JPG

I jak?
Dla wielbicieli ciasta francuskiego, twarogu lub rodzynek.