Jak zrobić szybko sos chrzanowy, który smakuje?
Dostałam od mamy pieczonego indyka. Już gotowego „zjecie sobie”. Sam byłby za suchy, a miałam ochotę na jakiś dobry sos, więc z resztek lodówkowych powstał indyk w sosie chrzanowym.
Składniki:
- jakieś mięso (u mnie pieczony indyk – pierś)
- coś cebulowego (u mnie biała część pora)
- składniki na beszamel: łyżka masła, łyżka mąki, szklanka mleka
- składnik decydujący o smaku sosu – u mnie chrzan (u Was może być musztarda, curry czy przyprawa np. tymianek jaką lubicie)
Krok po kroku w mojej kuchni
Pieczone mięso pokroić w kostkę. Na patelni na łyżce masła podsmażyć pokrojonego pora (cebulę). Dorzucić mięso. W garnku obok rozpuścić łyżkę masła, dosypać łyżkę mąki, wymieszać. Dolać szklankę mleka i mieszać do chwili, aż powstanie gęsty sos. Pod koniec dodać chrzan- łyżeczkę ze słoika (musztardę- łyżkę, curry lub zioła – to składnik decydujący o smaku sosu). Sos wylać na patelnię. Trzymać razem minutę – dwie, do połaczenia się składników.
I jak?
Chodził za mną ten sos od dłuższego czasu i muszę przyznać, że wyszedł smaczny. Proste, szybkie coś z niczego.