Spaghetti carbonara

Najszybsze i najlepsze danie z boczkiem.

 

Pochodzenie przepisu

Kilka wersji carbonar u mnie już widzieliście: zakochanego kucharza, Grzegorza i z cukinią.  Do wczorajszej wersji nie dałam jajek ani sera, były tylko wytopiony boczek i śmietanka 30%. Było przepysznie. Ślinianki mi zaczynają pracować, gdy przypomnę sobie ten smak. Spróbujcie. Możecie dodać pieprz, ja powinnam, ale się skończył. Solić nie trzeba – boczek jest słony.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki

  • boczek – 200g, wędzony, pokroić drobno
  • makaron spaghetti – 20-25 rurek (na 2 osoby tyle biorę)
  • bazylia – świeża, 15 listków
  • śmietanka 30% – 150-200 ml

 

 

Makaron wstawiamy do osolonej wody i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Boczek kroimy i wytapiamy na patelni (bez oleju, na małym ogniu).

 

Odlewam tłuszcz.

Dodaję pocięte listki bazylii.

I śmietankę 30%.

Po 5-10 minutach na małym ogniu płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Potem już wiecie, jemy. Smacznego. Dla mnie to danie mistrzów 6/6. Ślinka cieknie. Mniam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA