A gdyby tak do sosu pomidorowego dodać batatów?
Pochodzenie przepisu
TEN przepis na zosine spaghetti nie z saszetki
Składniki
- mielone – 250g
- tymianek, bazylia – łyżeczka
- masło – 3 łyżki
- mąka – 2-3 łyżki
- cynamon – pół łyżeczki
- pomidory, u mnie passata – 150ml
- makaron spaghetti – tyle ile zjemy, u mnie tyle co na zdjęciu, ciężko mi oszacować ile to jest, garść?
- bataty – 4 łyżki puree z poprzedniego dania/obiadu
- olej – do podsmażenia mielonego na patelni
Krok po kroku w mojej kuchni
Mielone podsmażam na oleju. Dosypuję tymianku i bazylii. Wtedy zobaczyłam puree w lodówce, dorzucilam bataty na patelnię i wymieszałam z podsmażonym mięsem mielonym. Dolałam 150 ml passaty i zasmażkę.
Jak zrobić zasmażkę?
W garnku rozpuścić 3 łyżki masła, dosypać 2-3 łyżki mąki. Wymieszać energicznie i dodać pół łyżeczki cynamonu.
Trzymałam wszystko razem na ogniu przez 10 minut, mieszałam. Bataty mocno zagęściły sos (polecam dodać więcej pomidorów, tak dzisiaj bym zrobiła). Na koniec rozdrabniamy blenderem sos i podajemy z ugotowanym makaronem.
I jak?
Smak ciekawy, bo dzięki batatom słodszy. Sos nie wyszedł lejący, ale o prawie stałej konsystencji. Dzisiaj dodałabym o wiele więcej passaty i rozcieńczyła sos.