Spaghetti z cukinii

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z cukinią | 0

Znalezione na karcie pamięci – spaghetti z cukinii, które robiłam, gdy na Pomorzu były jeszcze upały.
Przepis pochodzi z gazety Moje smaki życia (biedronkowa gazeta), s. 44, nr 8/2014

cukinię kroimy w cienkie plastry, potem w paski

P8022335+%28Kopiowanie%29.JPG

Solimy „spaghetti” cukiniowe (żeby zmiękło) i odstawiamy na 20 minut.

P8022336+%28Kopiowanie%29.JPG

pesto z natki pietruszki
pęczek natki + ząbek czosnku + łyżka bułki tartej + 6 łyżek oleju (u mnie oliwa), miksujemy wszystko blenderem

P8022339+%28Kopiowanie%29.JPG
P8022343+%28Kopiowanie%29.JPG

łyżkę pesto pomieszałam z miękką cukinią

P8022351+%28Kopiowanie%29.JPG

kurczak w sosie teriyaki

P8022348+%28Kopiowanie%29.JPG

popijaliśmy polecanym przez Was Radlerem

P8022374+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Dla wielbicieli cukinii i dla tych, którzy omijają makarony, ziemniaki i ryże (zapychacze) szerokim łukiem, coś innego, w skali szkolnej dla cukinii w takiej postaci – 4+