Strudel jabłkowy

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Owocowe, Wypieki, z jabłkami | 0

Od dawna chodziły za mną wielowarstwowe zawijańce strudlowe.

Najpierw obejrzałam ten film, a potem trafiłam na krok po kroku w tej gazecie.

DSCF6954.JPG
DSCF6953.JPG

Zaprosiłam moją drugą połówkę do kuchni i zaczęliśmy robić nasz własny, prawdziwy strudel.

Wyjęłam składniki:
trochę ponad szklankę mąki (i dosypujemy podczas ugniatania), szczypta soli, 2 jajka, jedno białko, 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego, 1/4 kostki rozpuszczonego masła, kilka łyżek cukru, 4-5 jabłek, sok z połowy cytryny, szczypta cynamonu, 5 łyżek wody, do posypania bułka tarta

DSCF6951.JPG

Ciasto
Trochę ponad szklankę mąki przesiewamy do miski.

DSCF6957.JPG

Dosypujemy szczyptę soli.

DSCF6958.JPG

Wbijamy 2 jajka.

DSCF6960.JPG

Dodajemy 3 łyżki oleju.

DSCF6962.JPG

Dodajemy 1 łyżkę octu winnego.

DSCF6966.JPG

Dolewamy ok. 5 łyżek wody.

DSCF6968.JPG

Zagniatamy ciasto dość długo.

DSCF6969.JPG

Gdzieś w necie wyczytaliśmy, żeby włożyć takie ciasto do woreczka i odstawić. Wg przepisu na 30 minut.

DSCF6972.JPG

W tym czasie zajmujemy się nadzieniem.
Obieramy 4-5 jabłek i albo kroimy w plastry, albo ścieramy na tarce.

DSCF6973.JPG

Wyciskamy do jabłek sok z połowy cytryny.

DSCF6978.JPG

Posypujemy szczyptą cynamonu (uwaga! łatwo przesadzić z cynamonem).

DSCF6982.JPG

Dodajemy kilka łyżek cukru (u nas brązowy).

DSCF6986.JPG

Nadzienie gotowe.

Rozwałkowujemy ciasto (podsypujemy mąką).

DSCF6987.JPG

Środek smarujemy masłem (najpierw roztapiamy je w dłoni i już rozpuszczonym smarujemy, a nie trzemy twardą kostką o ciasto). Posypujemy środek bułką tartą.

DSCF6996.JPG

Połowę nadzienia wykładamy na środek ciasta (boki cały czas są nieruszone).

DSCF6998.JPG

Na to lądują rodzynki (zależy czy lubimy).

DSCF7006.JPG

Białkiem smarujemy boki.

DSCF7010.JPG

– Jak to złożyć? – zapytał Michał.
Najpierw zakładamy jeden, potem drugi boczek i zawijamy środek. Dokładnie tak. Jeżeli nie wiecie o co chodzi obejrzyjcie zlinkowany u góry filmik i pan tam pokazuje dokładnie (zawija w prosty sposób ściereczką).

DSCF7011.JPG

Nie mam wielkiej powierzchni do pieczenia, dlatego nasze strudle musiały stać się ślimakami. Wierzch wysmarowałam resztką masła.

DSCF7018.JPG

Po 40 minutach w 180 st. C w opiekaczu halogenowym ciasto prezentowało się następująco i smakowało wszystkim! Goście, Agata i Piotrek, mogą potwierdzić :)

DSCF7023.JPG

Fajna ta gazetka Gotuj krok po kroku. Podoba mi się sezonowość potraw i prostota w przestawianiu przepisów. Właśnie czegoś takiego szukałam! Polecam!