Dodatek do kotletów, który je się oczami. Zabrany do pracy w pojemniku, czyli bento.
Składniki
- sałata – garść miksu sałat (lub porwana taka sałata, jaką dysponujemy)
- cukinia – 1/3 sztuki starta na tarce
- pomidor – 1 szuka
- marchew – 1 sztuka starta na tarce
- orzechy laskowe – 2 łyżki pokojonych orzechów
sos
- musztarda – 2 łyżki
- miód – 2 łyżki
- oliwa – 2 łyżki
- pieprz i sól – małe sypnięcia
Krok po kroku w mojej kuchni
Do miski wrzucamy porwaną sałatę, pokrojonego pomidora i starte na tarce: cukinię i marchew.
W małej misce mieszamy miód, musztardę i oliwę. Solimy i pieprzymy.
Gdzieś czytałam, żeby sos dodać do warzyw tuż przed podaniem i wymieszać. Na koniec posypałam wszystko orzechami laskowymi.
Surówka była dodatkiem do kotletów z indyka i cukinii.
I jak?
Ta surówka to takie coś z niczego. Do sałaty można dodać wszystko, co zalega w lodówce, polać sosem miodowo-musztardowym i będzie dobre. Tak jak to poniżej.