Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogu z rodzynkami

wpis w: blog, Desery, Kuchnia | 6

Michał wrócił z pracy, złapał jednego i po kęsie patrzy na mnie badawczo:

– Gosia, to smakuje jak naleśniki z twarogiem, a wyglada jak racuchy. Co to jest?
– Syrniczki, rosyjskie racuchy z twarogu.

 

Pochodzenie przepisu

Filozofia Smaku 

 

Składniki

  • twaróg – kostka ( u mnie 1/5 z wiaderka + 2/3 twarogu chudego)
  • cukier – 2 łyżki
  • cynamon – pół łyżeczki
  • jajko – 1
  • mąka – dwie kopiaste łyżki + mąka na talerzu to obtoczenia syrników
  • rodzynki – 2 łyżki zalanych wcześniej wrzątkiem i odsączonych rodzynek
  • cukier puder, dżem – do podania

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Twaróg rozgnieść widelcem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dosypać pół łyżeczki cynamonu, wbić jajko i dodać 2 kopiaste łyżki mąki.

 

Ciasto będzie luźne. Nie przejmować się.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dorzucić rodzynki. Wymieszać.

Na talerz wysypać mąkę. Nabierać na łyżkę zamoczoną w wodzie ciasto. Obtaczać w mące i smażyć na oleju.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Wyglądają jak racuchy, smakują jak naleśniki z twarogiem. Dobry i ciekawy sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce twarogu. Do mnie przemówiły rodzynki, pyszne, mokre i słodkie.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA