Michał wrócił z pracy, złapał jednego i po kęsie patrzy na mnie badawczo:
– Gosia, to smakuje jak naleśniki z twarogiem, a wyglada jak racuchy. Co to jest?
– Syrniczki, rosyjskie racuchy z twarogu.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- twaróg – kostka ( u mnie 1/5 z wiaderka + 2/3 twarogu chudego)
- cukier – 2 łyżki
- cynamon – pół łyżeczki
- jajko – 1
- mąka – dwie kopiaste łyżki + mąka na talerzu to obtoczenia syrników
- rodzynki – 2 łyżki zalanych wcześniej wrzątkiem i odsączonych rodzynek
- cukier puder, dżem – do podania
Krok po kroku w mojej kuchni
Twaróg rozgnieść widelcem.
Dosypać pół łyżeczki cynamonu, wbić jajko i dodać 2 kopiaste łyżki mąki.
Ciasto będzie luźne. Nie przejmować się.
Dorzucić rodzynki. Wymieszać.
Na talerz wysypać mąkę. Nabierać na łyżkę zamoczoną w wodzie ciasto. Obtaczać w mące i smażyć na oleju.
I jak?
Wyglądają jak racuchy, smakują jak naleśniki z twarogiem. Dobry i ciekawy sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce twarogu. Do mnie przemówiły rodzynki, pyszne, mokre i słodkie.