Szakszuka z harissą

Składniki

  • seler naciowy – 2 gałązki
  • olej – do podsmażenia selera
  • czosnek – ząbek
  • sól, pieprz – szczypta
  • harissa – 2 łyżki (sama robiłam, przepis tutaj), jeżeli nie macie możecie pominąć lub dodać łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
  • zioła prowansalskie – łyżka
  • puszka pomidorów – 1
  • mleko kokosowe – 2 łyżki (opcjonalnie)
  • jajka – 5 małych
  • kukurydza – ziarna ścięte z połowy kolby
  • coś zielonego – szczypiorek do podania

 

Na oleju podsmażyłam pokrojony w plastry seler naciowy i czosnek. Dodałam przyprawy:

Całość podsmażałam mieszając przez minutę.

Zalałam pomidorami z puszki. Trzymałam na ogniu przez 3 minuty.

Dolałam 2 łyżki mleka kokosowego. Wymieszałam mleko z sosem pomidorowym.

Do sosu pomidorowego wbiłam jajka.

Dodałam ziarna kukurydzy i szczypiorek. Nakryłam patelnię pokrywką i trzymałam na małym ogniu przez 4-5 minut.

 

I jak?

Jajka na śniadanie w innej formie (inne szakszuki tu, inne śniadania znajdziecie tu). Można dodać do sosu to, co aktualnie zalega w kuchni (u mnie seler naciowy i kukurydza akurat tego dnia).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus