Kolejna propozycja wykorzystania mięsa po rosole.
Pochodzenie przepisu
DomGosi + mięso, które zostało po rosole + Kwestia Smaku
Składniki
- olej – 1 łyżka
- cebula – 1
- pomidory – 2
- czosnek – 1 ząbek
- kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz – szczypta
- jajka – 3
- wędzona papryka – 1-2 łyżeczki
- mięso gotowane w rosole – 3 łyżki
- soczewica – 0,5 puszki
- feta – 3 -4 małe kawałki
Krok po kroku w mojej kuchni
Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso, które zostało z rosołu. Podsmażyć chwilę z cebulą.
Dodać soczewicę z puszki (odcedzoną).
Przyprawić (sól, pieprz, kmin rzymski, wędzona papryka).
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
Pomidory dodać na patelnię. Gdy utworzą sos (rozpadną się, po kilku minutach na ogniu) zrobić zagłębienia i wbić jajka.
Trzymać na ogniu 2-3 minuty (długość zależy od tego jak bardzo ścięte mają być jajka). Pod sam koniec dodałam kawałki fety.
I jak?
Sycące śniadanie. Smaczne, inny sposób na podanie jajek. Właściwie do sosu pomidorowego można dorzucić to, co tylko nam się podoba i zalega.