Jabłka w cieście rozpływają się w ustach. Prawdziwa poezja smaku na wyciągnięcie ręki.
Pochodzenie przepisu
Kuchenne rewolucje – ksiązka Magdy Gessler
Składniki
- jabłka – 1 kg
- mąka– 350g – przesiać
- masło – 200g – ma być miękkie
- cukier – szklanka (lub mniej)
- żółtka – 3
- cynamon – 2 łyżki
- sól – szczypta
Jabłka należy obrać, pokroić w kostkę i poddusić w garnku z połową szklanki cukru (lub mniej) oraz z 2 łyżkami cynamonu.
Do miski wrzucić:
- mąka– 350g – przesiać
- masło – 200g – ma być miękkie
- cukier – pół szklanki
- żółtka – 3
- sól – szczypta
Wszystko kroić nożem. Szybko zagnieść rękami. Podzielić na większą i mniejszą część. Włożyć na 2h do lodówki.
Po 2h 2/3 (większą część) schłodzonego ciasta wykładamy na spód tortownicy i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Na to wykładamy (na upieczone) uduszone jabłka. Potem na tarce ścieramy 1/3 (mniejszą część) schłodzonego ciasta. Pieczemy 40 minut.
I jak?
Mój wielbiciel szarlotek był zachwycony. Ja podobnie, bo wyszło dobre ciasto z jabłkami. Jednak po chwili spojrzałam na przepis. Ktoś chyba coś pomylił (zdjęcie), bo na fotografii widzę bezę na górze, a w przepisie bezy brak.
Robić warto, bo wyszło smaczne. Warstwa owocowa rozpływała się w ustach.
Ciacho robiłam w sierpniu 2015, znalazłam je wśród zdjęć.