• OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szarlotka Magdy Gessler

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Owocowe, Wypieki, z jabłkami | 2

Jabłka w cieście rozpływają się w ustach. Prawdziwa poezja smaku na wyciągnięcie ręki.

Pochodzenie przepisu

Kuchenne rewolucje – ksiązka Magdy Gessler

 

Składniki

  • jabłka – 1 kg
  • mąka– 350g – przesiać
  • masło – 200g – ma być miękkie
  • cukier – szklanka (lub mniej)
  • żółtka – 3
  • cynamon – 2 łyżki
  • sól – szczypta

Jabłka należy obrać, pokroić w kostkę i poddusić w garnku z połową szklanki cukru (lub mniej) oraz z 2 łyżkami cynamonu.

Do miski wrzucić:

  • mąka– 350g – przesiać
  • masło – 200g – ma być miękkie
  • cukier – pół szklanki
  • żółtka – 3
  • sól – szczypta

Wszystko kroić nożem. Szybko zagnieść rękami. Podzielić na większą i mniejszą część. Włożyć na 2h do lodówki.

 

Po 2h 2/3 (większą część) schłodzonego ciasta wykładamy na spód tortownicy i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

Na to wykładamy (na upieczone) uduszone jabłka. Potem na tarce ścieramy 1/3 (mniejszą część) schłodzonego ciasta. Pieczemy 40 minut.

I jak?

Mój wielbiciel szarlotek był zachwycony. Ja podobnie, bo wyszło dobre ciasto z jabłkami. Jednak po chwili spojrzałam na przepis. Ktoś chyba coś pomylił (zdjęcie), bo na fotografii widzę bezę na górze, a w przepisie bezy brak.

 

Robić warto, bo wyszło smaczne. Warstwa owocowa rozpływała się w ustach.

 

 

Ciacho robiłam w sierpniu 2015, znalazłam je wśród zdjęć.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA