Szarlotka

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Owocowe, Wypieki, z jabłkami | 1

Dzień przed pójściem do szpitala (przyp. po fakcie – rodzić) Michał zrobił mi przyjemność i upiekł szarlotkę.

Bazowaliśmy na przepisie z gazety Smaki życia.

P8041279.JPG

Przepis jest stosunkowo prosty. U nas w kuchni wykonanie wyglądało tak:
4 duże jabłka obrano.

P8041268.JPG

I pokrojono.

P8041269.JPG

Do jabłek dosypaliśmy szklankę cukru i całe opakowanie cukru wanilinowego.

P8041274.JPG
P8041275.JPG

Do jabłek z cukrem dosypaliśmy 2,5szkl mąki…

P8041278.JPG

i łyżeczkę proszku do pieczenia.

P8041282.JPG

Kolejny krok to 0,5 szklanki oleju.

P8041285.JPG

I dwa jajka.

P8041286.JPG

Wszystko mieszamy.

P8041287.JPG

Wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

P8041294.JPG

I jak?
Powiem Wam, że wyszło mokre. Nie zakalcowate, ale mokre. Oczywiście zjedliśmy je ze smakiem, ale zastanawiam się, czy o taki efekt autorom przepisu chodziło (często w przepisach biedronkowych są niestety błędy). Następnym razem skorzystam z innego przepisu na szarlotkę i porównam, czy też wyjdzie taka mokra.

P8041302.JPG