Dania na grilla
Wg mnie dania z grilla muszą być proste zarówno do zjedzenia (na 1 kęs), jak i przygotowania
Po 1. Udka w ziołach
Kupujemy udka, skrzydełka lub pałki z kurczaka. Myjemy je.
Posypujemy czosnkiem.
Solą, pieprzem.
Oregano, zioła prowansalskie. Wstawiamy do lodówki.
Grillujemy w folii aluminiowej albo na tacce.
I jemy!
2. Szaszłyki z miodem i czosnkiem
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki miodu i posypujemy czosnkiem w proszku. Odstawiamy do lodówki.
Ananasa obieramy i kroimy na małe cząstki.
Paprykę kroimy w dużą kostkę.
Cukinię podobnie jak paprykę, kroimy w dużą kostkę.
Nabijamy składowe na patyki do szaszłyków.
I podziwiamy kolory.
Wrzucamy na grilla. Można posypać jeszcze czosnkiem.
I jemy
3. Szaszłyki z pieprzem
Standardowe szaszłyki z pieprzem.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (dużą!), solimy i dużo pieprzymy (może być pieprz np. cytrynowy). Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki.
Szykujemy składniki: pieczarki (oj, długo leżały, ale są ok, jadłam i próbowałam).
Pomidory koktajlowe myjemy.
Do tego cukinia i papryka (z góry) i nabijamy składniki na patyki do szaszłyków.
Grillujemy!
I jemy
4. Sałatka grecka
Kroimy: pomidory, rzodkiewkę, oliwki, dodajemy sałatę (porwaną), na górę pokrojoną fetę. Tuż przez podaniem polewamy sosem gotowcem (lub przyprawami i oliwą). Mieszamy.
Sezon grillowy uważam za rozpoczęty!